A sűrű állagú matéria tulajdonképpen finomra őrölt szezámmag, vagyis ha beltartalmi értékeire vagy kíváncsi, akkor a magban összpontosuló előnyöket egyaránt felsorakoztathatod. Két típusa ismert: hántolt és hántolatlan, ez a szezámmag feldolgozására utal. Előbbi jobbára a közel-keleti konyhában divatos és sűrűn alkalmazott alapanyag, míg utóbbi a Kínai, Koreai, Japán gasztronómiában ismert és elismert összetevő.
A hántolatlan variáns magasabb tápértékkel büszkélkedik a hántolt variációhoz képest, ám ízvilága keserű, ami elrettentő lehet, különösen, ha számodra ez nem éppen vonzó tulajdonság. Ahogy fentebb említettük a paszta a szezámmag jellemzőivel büszkélkedik, ám a felszívódás gyorsasága és hatékonysága sokkal jobb a magéhoz képest, amit az őrlésnek, illetve az állagának köszönhet. Az ásványi anyagokon és vitaminokon kívül kimagasló rosttartalommal rendelkezik, ami több szempontból is pozitív tény. Egyrészt a rostok kellő folyadék jelenléte mellett átmasszírozzák a bélfalakat, ezzel elősegítve a bélmozgást és a salakanyagok eltávozását.
Másrészt jóllakottság érzetet kelt, ami a diétázók, fogyókúrázók számára nem éppen mellékes információ. A tahini, ha üveges verzióra szavazol, akkor láthatóan két rétegre osztódik: a rostos szárazanyag felett a szezámolaj foglal helyet. Ekkor csak össze kell keverned a matériát és már használhatod is. Mivel többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, így fényre, hőre érzékeny, tehát a legjobb, ha a hűtőszekrényedbe rejted. Hűvös helyen sokáig eltartható, ám valószínűleg hosszú időt felölelő száműzetésről szó sem lehet, mert finomságának hála garantálható, hogy hamar gasztro-fogásaid részévé teszed.