Több változatát is ismerheted, hiszen gyárthatják hántolt vagy hántolatlan szezámmagból. A hántolt variációt a közel-keleti konyha preferálja inkább, míg utóbbi a kínai, koreai, japán gasztro-körökben terjedt el. A hántolatlan alternatíva tápanyagtartalma kimagaslóbb a hántolt verzióhoz képest, ám ennek némi keserűség az ára, konkrétan ez a variáns ízvilágban kesernyés.
Mivel egyetlen összetevőről, a szezámmagról van szó, így annak pozitívumait teljes spektrumban felsorakoztatja ez a konyhai alapanyag. Tápanyagok és vitaminok tekintetében hihetetlenül gazdag, ám ezek felszívódása az őrölt forma miatt lényegesen gyorsabb annál, mintha mag alakjában vennéd magadhoz. Az ásványi anyagok mellett sem érdemes elmenni szó nélkül: réz, kalcium, kálium, magnézium és cink fedezhető fel az aprócska maghéjak alatt. Mivel élelmi rostban dúskál, így pozitívan hathat az emésztésre, gördülékenyebbé téve az egyes folyamatokat. Elképzelhető, hogy láttál már üveges kiszerelést és némileg meglepve tapasztaltad, hogy az olajos és a rostos réteg láthatóan elválik egymástól.
Ez teljesen normális folyamat, a hő hatására az olajos tartalom külön réteget alkot a rostszálaktól. Ezzel mindössze annyi a teendőd, hogy felhasználás előtt alaposan fel kell ráznod, és már öntheted is. A tahini helyet kér magának a konyhádban! A finoman őrölt szezámmag paszta érzékeny a fényre és a hőre, magas zsírsav tartalmának köszönhetően, így mindenképpen érdemes a hűtőszekrényedben elrejtened. Annál is inkább, mert azt tapasztalhatod majd alkalmazása során, hogy mind többször és többször nyúlsz az üveg után, mely egy kis keletet csempészhet étkeidbe.