Az alábbi édesség „kabátját” tulajdonképpen bármelyik idénygyümölcsből el lehet készíteni, mi most áfonyát használtunk. A gyümölcsbőr készítéséhez az élénk színű gyümölcsök a legjobbak, igen látványos, ragyogó színű bőrök készülhetnek szederből, ribizliből, málnából, sárgabarackból, eperből is. A gyümölcsöket ebben az ételben megfőztük, a gyümölcsbőrt nem aszalással készítettük, így a gyorsabb és egyszerűbb, és azok is könnyedén boldogulhatnak vele, akiknek nincs aszalógépük.
Nagyon ízletes, látványos, szépen tálalható ételt tudunk így készíteni.
Hozzávalók a gyümölcsbőrhöz (4-5 darab)
25 dkg áfonya (vagy más színes gyümölcs)3 evőkanál eritritol
2 kávéskanál agar agar
fél bögre víz
Hozzávalók a köles töltelékhez
1/2 bögre köles1 evőkanál kókusztejpor + 1,5 bögre víz keveréke vagy 1,5 bögre kókusztej (vagy más növényi tej)
3 evőkanál eritritol
3-4 szem aszalt datolya + 2 szem aszalt füge + fél marék arany mazsola
vaníliás cukor vagy kevés vanília kivonat, aroma, vaníliarúd kikapart belseje
1 leheletnyi kurkuma a színezéshez
1 csipet só
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 kávéskanál agar agar
2 evőkanálnyi málna
Hozzávalók a rizs töltelékhez
1/2 bögre rizottó rizs
1 evőkanál kókusztejpor + 1,5 bögre víz keveréke vagy 1,5 bögre kókusztej (vagy más növényi tej)
3 evőkanál eritritol
1 vaníliás cukor vagy kevés vanília kivonat, aroma, vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet só
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 kávéskanál agar agar
2 evőkanálnyi málna
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Áfonyabőrbe bújtatott köles elkészítése
Gyümölcsbőr elkészítése
1. 25 dkg áfonyát főzzünk nagyon rövid ideig 1/2 bögre vízben. Édesítsük 3 evőkanál eritritollal.
2. Ha felforrt az áfonya turmixoljuk meg.
3. Tegyük vissza a tűzhelyre. Keverjünk bele 2 kávéskanál agaragart és újra forraljuk fel. Az agaragar könnyen oldódik, nem csomósodik, hamar érezhető és látható, hogy a keverékünk zselészerűen besűrűsödik.
4. A besűrűsödött keveréket öntsük szét 4-5 lapos tányérba, forgassuk, mozgassuk kicsit a tányérokat, hogy a gyümölcszselé palacsintaszerűen szétterüljön a tányérokon. A szétterült zselé ne legyen túl vékony rétegben, mert akkor nehéz lesz vele bánni a későbbiekben.
5. Hagyjuk őket néhány órát pihenni, száradni, szilárdulni.
6. Egy kerekfejű késsel lazítsuk fel a széleket. Óvatosan bánjunk vele, de meglepően könnyedén elválik a tányértól.
7. Még a tányéron töltsük meg és tekerjük fel. Utána helyezzük át a tálalóedénybe.
A köles töltelék elkészítése
1. A megmosott kölest főzzünk 1,5 bögre növényi/kókusz tejben. A kókusztejet tejporból is készíthetjük.
2. Ízesítsük 3 evőkanál eritritollal. Színezzük meg egy leheletnyi kurkumával. Tegyük bele a vaníliát, pici sót, citromhéjat.
3. A végén főzzünk bele pici vízben feloldott agar agart.
4. Még forrón aprítsuk bele az apró darabokra vágott datolyát és a fügét.
5. Hűtsük ki.
A rizs töltelék elkészítése
1.A megmosott rizst tegyük fel 1,5 bögre növényi/kókusz tejben főni. A kókusztejet tejporból is készíthetjük.
2. Ízesítsük 3 evőkanál eritritollal és a vaníliával, csipet sóval, citromhéjjal.
A végén főzzünk bele 1 kávéskanál agar agart.
3. A rizst hűtsük ki.
A költségek alacsonyak
A költségek az idénygyümölcsök árától függően változhatnak, de végeredményben egy olcsó, finom és jó kinézetű ételt kapunk.
Jó étvágyat!
Az áfonyabőrbe bújtatott édes köles és rizs recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: édességek és desszertek | PALACSINTÁK