Leírás
Kukoricakeményítő
A kukoricakeményítő-gyártás során a megtisztított kukoricát törőhengereken összetörik, majd nagy tartályokban edényekben speciális folyadékban hosszabb ideig áztatják. Az ázott finom kukoricát finom lisztté őrlik és nagy kádakban vizzel elárasztják,1-2 napig állni hagyják. Ezután finom szitaszerkezeten átvezetve, a keményítőtejet nagy tartályokban felfogják és ebből a keményítőtejből vonják ki a kukoricakeményítőt.A kukoricakeményítő tapintásra selymes állagú. Az élelmiszeriparban, a gasztronómiában ételek sűrítéshez, dúsításhoz használható alapanyag, pudingokhoz, süteményekhez is alkalmazható. A kukoricakeményítővel készített ételnek lágyabb, krémesebb az állaga, mintha lisztet használtunk volna. Gluténérzékenyek számára is kielégítő megoldás.
Konyhai felhasználásban sűrítéskor a kukoricakeményítőt hideg folyadékkal kikeverjük, ezután csurgatjuk a forró közegbe, míg az be nem sűrűsödik. A sütemények tésztájához kis arányban keverve a tésztát különösen könnyűvé és omlóssá teszi.
100 gramm kukoricakeményítő tápértéke:
kcal: 349fehérje: 0
szénhidrát: 85
zsír: 0
Receptek kukoricakeményítővel
Shirataki tészta gombás jackfruittal vagy jackfruit curryvelCsokis puszedli
Citromtorta csicseriborsóliszttel
Egyszerű tofuétel baconos szószban sütve
Sütőtökös csokoládés puding
Diótorta
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt
Jackfruittal töltött ravioli
Céklatortácska vagy puding
Epres zabsüti
Recept: palacsinta kukoricakeményítővel
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 csipet só
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 dl víz (amennyit felvesz)
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 ek cukor
- 0.5 dl napraforgó olaj a sütéshez
Elkészítés:
A szilárd hozzávalókat egy tálban összevegyítjük. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a vizet és az olajat.
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.