Leírás
A paradió (brazil dió) előnyös hatásai
A paradió rendkívül tápláló csemege, így érdemes mértékkel fogyasztani.
Összetételét tekintve bővelkedik fehérjékben. 100g paradió 14g fehérjét tartalmaz.
Zsiradéktartalma az olajos magvak között is kiemelkedő, összesen 66%, ezek nagy része egészséges, telítetlen zsírsavak.
Esszenciális nyomelemek közül szeléntartalma jelentős. 1-2 szem paradió fedezheti a napi szükséges szelénmennyiséget. A szelén segítő molekulaként hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. A szelén nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, fontos sejtvédő antioxidáns, ezenkívül hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert.
Tartalmaz emellett kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat és foszfort.
A paradiót Brazíliában májbetegségek megelőzésére is fogyasztják.
A paradió konyhai felhasználása
Felhasználása igazán sokrétű. Gazdagíthatjuk vele köreteink fehérje- és rosttartalmát, illetve hagyományosan desszertek készítéséhez is alkalmazhatjuk. Minden olyan recepthez, ahol magvakat használnánk. Magában fogyasztva mennyei csemege.A paradió fa az őserdők egyik legnagyobb fája. Több mint 50 méter magasra megnő, lombkoronája a többi fa fölé magasodik. Akár 500 évig is él, de egyes becslések szerint 1000 éves fák is vannak. Az Amazonas vidéki esőerdőkben őshonos, mai termőterületei is Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában vannak.
Paradióból készült sajt
100 gramm paradió tápértéke:
Energia KJ-ban: 2822
Energia Kcal-ban: 684
Zsír: 66g
- amelyből telített zsírsav: 15g
Szénhidrát: 4,8g
- amelyből cukor: 2,3g
Fehérje: 14g
Só: 0g
Receptek paradióval
Nyers sütemény receptNövényi sajtgolyók
Cikkszám: 20021