Leírás
A lencse kedvező tulajdonságai
Étrendi hatását és biológiai értékét tekintve a lencse felülmúlja babot, vagy a borsót.A lencse fontos fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára elsőrendű táplálék. Könnyen emészthető fehérjét és szabad aminosavakat tartalmaz.
Vitaminok közül az A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin található meg benne.
Ásványi anyagok közül kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz.
Ugyan magas a szénhidráttartalma, de mivel a glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Tartalmaz rostokat, így fogyasztása jó az emésztőrendszernek, az anyagcserének.
A lencse konyhai felhasználása
A lencséből leggyakrabban leves vagy főzelék készül, de salátának is kitűnő. Főzés előtt néhány órára be szokták áztatni, így hamarabb megfő.Indiában liszt formában mindennapos élelmiszer.
A lencse története
Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Jelenleg Európa déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. Termesztése csak a mérsékelten meleg és nem szélsőségesen száraz éghajlatú vidékeken eredméyes. Magyarországon a vetésterülete nem számottevő.100 gramm lencse tápértéke:
Energia KJ-ban: 1287
Energia Kcal-ban: 308
Zsír: 4,62g
- amelyből telített zsírsav: 0,77g
Szénhidrát: 28,88g
- amelyből cukor: 2,59g
Fehérje: 21,89g
Só: <0,01g
Receptek lencsével
LencsefasírtLencseleves
Lencsefalatok
Vegán lencsefasírt
-
Lencseleves készítése - rövid videó
Vegán lencsefasírt készítése - rövid videó
Lencsesaláta
A lencsesaláta hozzávalói
- 25 dkg lencse
- 5 dkg vaj
- 1 db vöröshagyma (apróra vágva)
- 10 dkg sárgarépa (kockára vágva)
- 5 dl zöldség alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál citromlé
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor felaprított petrezselyem
A lencsesaláta elkészítése
1. A lencsét néhány órás áztatás után leszűrjük.
2. A hagymát pici zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a felaprított sárgarépát és még néhány percig pirítjuk. Beletesszük a lencsét, a sót, a borsot és felöntjük a zöldséglével. Mire a levét elfővi, a lencse megpuhul.
3. Elkeverjük a mustárt az ecettel, és részletekben hozzáöntjük az olajat. A mustáros mártást a lencsével alaposan összekeverjük és a felaprított petrezselymet beleforgatjuk.