Leírás
A sárgaborsó tulajdonságai
A zöldborsószemeket hántolják, szárítják, azaz megszabadítják a külső halvány héjuktól a hasítási folyamat során. Így a gömbölyű borsószem két lencse alakú részre esik szét. Sárga és zöld színekben is létezik.A sárgaborsó jól tárolható, ízletes levest és főzeléket készíthetünk belőle.
Az egészséges élelmiszerek között rangos helyen áll.
Miért érdemes sárgaborsóból készült ételeket fogyasztani?
Kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.
Magas a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas-, cink- és mangántartalma.
Káliumtartalma csökkenti a lerakódások képződését az erek falán, jótékonyan hat a magas vérnyomásra is.
A szárazborsó molibdént is tartalmaz.
Nagyon kedvező az aminosav-összetétele.
Méregteleníti is a szervezetet, ami többek között az előbb említett jelentékeny molibdén-tartalmának köszönhető.
A sárgaborsó szinte mindenütt megterem, nem csoda, hogy a világon mindenhol fogyasztják: Európában, Ázsiában, Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is.
100 gramm sárgaborsó tápértéke:
Energia KJ-ban: 1442
Energia Kcal-ban: 340
Zsír: 1g
- amelyből telített zsírsav: 0,2g
Szénhidrát: 61g
- amelyből cukor: 5,1g
Fehérje: 21g
Só: <0,02g
Recept: sárgaborsófőzelék egyszerűen
A sárgaborsófőzelék hozzávalói
- 250 g sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 liter zöldséglé kockából
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál aprított friss rozmaring
- 2 db babérlevél
- só,bors
- 1 evőkanál olívaolaj
A sárgaborsófőzelék elkészítése
A sárgaborsót áztassuk be egy éjszakára. A felaprított hagymát pároljuk meg, adjuk hozzá a pirospaprikát és a fokhagymát, ügyelve, hogy ne égjenek meg. Adjuk hozzá a leszűrt sárgaborsót, a babérleveleket, a sót, a borsot és öntsük fel a zöldséglével.
Fedő alatt főzzük puhára.
A rozmaringot csak a végén adjuk hozzá. szórjuk bele, ha szükséges, igazítsunk a fűszerezésen és a főzelék sűrűségén.