Leírás
A mungóbabról bővebben
A mungóbab leginkább a magas beltartalmi értéke miatt örvend nagy népszerűségnek.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény.
Jelentős B- és C-vitamin forrás
Vastartalma kiemelkedő, ezenkívül folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort tartalmaz.
Fehérjében és rostban gazdag, ezért könnyen emészthető, tisztító, méregtelenítő hatású.
Mungóbab a konyhában
Konyhai felhasználása ugyanolyan sokrétű, mint a hagyományos babé: egészséges egytálételek, főzelékék, saláták, pástétomok kedvelt alapanyaga. Készíthetünk belőle kását, színesítheti a reggeli ételeinket, de például levesnek is kiváló.
A mungóbab fogyasztása a régmúltból ered
A mungóbab már kr.e. 1500 óta főleg az ázsiai kultúrák ételeinek sorát gazdagította.100 gramm mungóbab tápértéke:
Energia KJ-ban: 1452Energia Kcal-ban: 347
Zsír: 1,2g
- amelyből telített zsírsav: 0,34g
Szénhidrát: 62,6g
- amelyből cukor: 6,6g
Fehérje: 23,9g
Só: <0,013g
Receptek mungóbabbal
Pizza mungóbab csírábólMungóbab csíráztatása
Vegán, gluténmentes wrap
Vegán, gabonamentes lencseburger
Mungóbab leves
A mungóbab leves hozzávalói:
- 1,5 csésze mungóbab (főzés előtt kb. 6 órán át áztassuk)
- 3 csésze víz vagy zöldséglé
- citromlé
- olívaolaj
- fűszerek ízlés szerint:
gyömbér, kömény, koriander, kurkuma, fokhagyma, feketebors, babérlevél
A mungóbab leves elkészítése:
Tegyük fel a mungóbabot főni a vízben vagy a zöldséglében, adjuk hozzá a citromlevet, az olívaolajat és a fűszereket. Főzzük 1-2 óráig, amíg meg nem puhul. Főzés közben szeletelt sárgarépát, zellert is tehetünk még bele.