Leírás
A barna rizs és jellemzői
A barna rizs lényegében egy feldolgozási, finomítási folyamat során keletkezik. A rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.
A rizs szénhidráttartalma a legmagasabb a gabonafélék között, 100 grammban átlagosan 75-80 gramm szénhidrát található.
A barna rizs rosttartalma tisztítja az emésztőrendszert, szelénium tartalma jó hatással van a szívműködésre.
Egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a barna rizs előnyösebb választás lehet a fehér rizzsel szemben.
A különböző fajták a főzés után eltérő állagot mutatnak, ezért más-más célra szokás használni őket. A hosszú szemű fajták a főzés során nem tapadnak össze, pergősek maradnak, míg a rövid szeműek könnyen összeragadnak. A közepes szemű rizs keményítőtartalma jóval magasabb, mint a többi rizsé, besűríti a főzőlevet, ezért ez a fajta a legalkalmasabb a rizottóhoz, rizsfelfújthoz és töltelékekhez.
A Valoryz barna rizs előnyei:
– hipoallergén
– magyar mezőgazdaságból származó rizs
– magas rosttartalom segíti az emésztőrendszer normál működését
– vitaminok: B1, B2, B3, B6, E
– ásványi anyagok: foszfor, magnézium, cink, kálium, szelén
– omega 3-és 6 zsírsavakat tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges szív- és érrendszerműködéséhez.
– a γ-oryzanol antioxidáns jótékony hatással van a koleszterinszintre
– sokoldalúan, egyszerűen felhasználható a konyhában
A barna rizs elkészítése
A barna rizs hosszabb idő alatt fő meg, mint a fehér rizs, ezért érdemes akár egy éjszakára is beáztatni és ezután főzzük meg 2,5-szeres mennyiségű vízben.A rizsfogyasztás elsősorban Ázsiában terjedt el. Legnagyobb mennyiségben Kínában, Indiában és Indonéziában fogyasztják.
Receptek barna rizzsel
Vega kolbász és hurkaSütőben sült spenótos rizslabdák
Egyszerű rizskenyerek
Barna rizs brokkolival
Hozzávalók:
- 10 dkg barna rizs
- 1 csipet só
- 25 dkg brokkoli
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 db tojás
Elkészítés:
Az előző napon beáztatott barna rizst 2,5-szeres sós vízben puhára főzzük, egy másik edényben a rózsáira szedett brokkolit sóval és kevés reszelt szerecsendióval puhára pároljuk.
Egy sütőedényt kikenünk olajjal, szétterítjük benne a megfőtt rizst, és a tetején elosztjuk a párolt brokkolit. A felvert tojásokat elkeverjük a fokhagymával és ráöntjük a brokkolis rizsre.
Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tojás meg nem sül.
Egészséges, zöld barna rizs készítése
100 gramm barna rizs tápértéke:
Energia KJ-ban: 1569Energia Kcal-ban: 375
Zsír: 2,28g
- amelyből telített zsírsav: 0,66g
Szénhidrát: 75,6g
- amelyből cukor: 0,62g
Élelmi rost: 8,17
Fehérje: 7,86g
Só: 0g
Cikkszám: 20701