Leírás
A lenmagot találóan nevezik a magok királynőjének. A legősibb kultúrnövények közé tartozik. Argentína, Marokkó, India, Belgium és Magyarország a legismertebb lentermesztő országok. A len szavunk szláv eredetű, ami arra utal, hogy a honfoglaló magyarság körében a len és annak feldolgozása a kárpát-medencei népektől terjedt el.
A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak legjobb növényi forrása a lenmag. Gátolja a káros zsírok lerakódását az erek falán, védi a kapillárisokat, az agyban és a vesében futó ereket.
A lenmag rendkívül sokrétű összetevőinek köszönhetően fontos táplálék. Káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag és értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat tartalmaz. Vasat, ként, cinket és klórt is találunk benne
A magból hidegsajtolással kinyerik az olajat, majd megfelelő finomságú lisztté őrlik. Őrleményként más lisztekkel is keverhető.
Mivel a lenmagliszt nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni, ételeket sűríthetünk vele. Sütéskor a hagyományos liszt egy részét kiválthatjuk lenmagliszttel, ilyenkor ne felejtsünk el több folyadékot hozzáadni. A lenmagliszttel készített kenyerek, péksütemények, kekszek hamarabb ropogósra sülnek.
100 gramm lenmagliszt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1605Energia Kcal-ban: 381
Zsír: 8,4g
- amelyből telített zsírsav: 1g
Szénhidrát: 33,5g
- amelyből cukor: 1,2g
Fehérje: 40,9g
Só: <0,1g
Recept: lenmaglisztes reform lepény
(édesen és sósan is készíthetjük)Hozzávalók:
- 2 evőkanál szezámliszt
- 2 evőkanál lenmagliszt
- 2 evőkanál gesztenyeliszt
- 1.5 evőkanál útifű maghéj
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 20 g kókuszzsír
Elkészítés:
A hozzávalókat habverővel egész egyszerűen összekeverjük, és apránként annyi vizet adunk hozzá, amíg sűrű palacsintatészta állagúvá válik.
Egy sütőserpenyőben a kókuszzsírt felforrósítjuk és a tésztából két lepényt sütünk, mindkét oldalukat átsütve. Ha a masszát sűrűnek találjuk, mert nem terül szét a forró serpenyőben, - bátran hígítsuk vízzel, míg megfelelően folyóssá válik.