A felhasználási módja széles körű, tehát nem muszáj csak desszertekben gondolkodnod. Vörös húsok mellé például kiváló köretet, vagy éppen szószt remekelhetsz a közreműködésével. De vigyázz, ha egyszer egy csomaggal megbontottál, hamar azon kaphatod magad, hogy mind könnyebbé válik a zacskó… A családod tagjai ugyanis biztos, hogy nem fogják kibírni kóstolás, vámolás nélkül. Az áfonyával nemcsak íze miatt érdemes operálnod a konyhádban.
Megannyi élettanilag fontos, és hasznos anyagot tartalmaz. A, B, C és E vitaminokban gazdag, de az ásványi anyag-profilja is szemrevaló. Leggyakrabban mégsem ezeket a pozitívumait szokták emlegetni, sokkal inkább kimagasló flavonoid, és antioxidáns tartalmát. Hogy ezek miért olyan lényegesek? A daganatos megbetegedések nagy részét a szabad gyökök okozzák. Ezek a kártékony képletek egyrészt semlegesíthetőek a flavonoidok segítségével, másrészt meg is akadályozható az újra termelődésük. Ez bizony óriási eredmény, amit akkor is érdemes kihasználnod, ha téged nem veszélyeztetnek a rosszindulatú sejtek. Szabad gyökök ugyanis mindannyiunk szervezetében képződnek, s csak idő kérdése, hogy mikor alakulnak át valami nem várttá, valami mássá.
Miért éppen az aszalt vörös áfonya? Ha mindez nem lenne elég, akkor a vérképzést serkentő, immunrendszert erősítő molekulái tovább növelik előnyei számát. Ami pedig a leginkább kézenfekvő pozitívum, hogy mennyeien finom. Csak úgy magában majszolva is fantasztikus ízélmény, amit kár lenne kihagynod. Csak vigyázz, mert fél kiló bár soknak tűnhet, de hamar lába kélhet!