Leírás
A barna rizs lényegében egy feldolgozási, finomítási folyamat során keletkezik. A rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.
A rizs szénhidráttartalma a legmagasabb a gabonafélék között, 100 grammban átlagosan 75-80 gramm szénhidrát található. A barna rizs rosttartalma tisztítja az emésztőrendszert, szeléniumot tartalmaz.
A különböző fajták a főzés után eltérő állagot mutatnak, ezért más-más célra szokás használni őket. A hosszú szemű fajták a főzés során nem tapadnak össze, pergősek maradnak, míg a rövid szeműek könnyen összeragadnak. A közepes szemű rizs keményítőtartalma jóval magasabb mint a többi rizsé, besűríti a főzőlevet, ezért ez a fajta a legalkalmasabb a rizottóhoz, rizsfelfújthoz és töltelékekhez.
A barna rizs hosszabb idő alatt fő meg, mint a fehér rizs, ezért érdemes akár egy éjszakára is beáztatni és ezután főzzük meg 2,5-szeres mennyiségű vízben.
A rizsfogyasztás elsősorban Ázsiában terjedt el. Legnagyobb mennyiségben Kínában, Indiában és Indonéziában fogyasztják.
Receptek barnarizzsel
Vega kolbász és hurkaBarna rizs brokkolival
Hozzávalók:
- 10 dkg barnarizs
- 1 csipet só
- 25 dkg brokkoli
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 db tojás
Elkészítés:
Az előző napon beáztatott barna rizst 2,5-szeres sós vízben puhára főzzük, egy másik edényben a rózsáira szedett brokkolit sóval és kevés reszelt szerecsendióval puhára pároljuk.
Egy sütőedényt kikenünk olajjal, szétterítjük benne a megfőtt rizst, és a tetején elosztjuk a párolt brokkolit. A felvert tojásokat elkeverjük a fokhagymával és ráöntjük a brokkolis rizsre.
Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tojás meg nem sül.
100 gramm barnarizs tápértéke:
Energia KJ-ban: 1582
Energia Kcal-ban: 373
Zsír: 2,9g
- amelyből telített zsírsav: 1g
Szénhidrát: 77,2g
- amelyből cukor: 0g
Fehérje: 7,9g
Só: 0g
Cikkszám: 20061