Leírás
Bazsalikom
A bazsalikom, más néven a "növények királya": neve a görög basileus szóból ered, melynek jelentése: király.
A mentafélékkel áll rokonságban és valószínûleg Indiából származik, "tulasi"-nak hívták és a hindu Krisna és Vishnu istenségeknek szentelték.
A bazsalikom napimádó egynyári növény, igen változatos a megjelenése. Levelei lehetnek aprók vagy nagyok, zöldek vagy ibolyás színűek is. Íze jellegzetes, fűszeres, borsos, édeskés. Fűszernövény és gyógynövény is egyben.
Igen sokoldalúan használható: levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, mártások, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.
A népi gyógyászatban emésztési gondok esetén és köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák. Külsőleg alkalmazva segíti a sebek gyógyulását.
Receptek bazsalikommal
Csicseriborsós egyben sült
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt
Feketebab-gombócok
Recept: Bazsalikomos penne tészta pirított fenyőmaggal
Hozzávalók:
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 db felkockázott aszalt paradicsom
- 50 dkg penne tészta
- 3 dl tejszín
- 5dl tej vagy víz
- 1 ek szárított bazsalikom
- só
- őrölt bors
- 6-8 dkg pirított fenyőmag
- 1 dl olíva olaj
- 5 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A penne tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Az olajon megpirítjuk a hagymát, belekeverjük a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a felkockázott aszalt paradicsomot, elkeverjük a bazsalikommal és felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Néhány perc forralás után összekeverjük a tésztával, és 1-2 percig még a tűzön kevergetjük. Tálaláskor megszórjuk a sajttal és a pirított fenyőmaggal.
Cikkszám: 20375