Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Ceyloni fahéj őrölt 100g
1.840 Ft (1.449 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Ceyloni fahéj őrölt 100g

1.840 Ft (1.449 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
TÖBBET OLCSÓBBAN!
2 db vagy több
1.745 Ft / db
Átlagos értékelés: (1)
Elérhetőség: Raktáron

A ceyloni vagy "igazi fahéj" Sri Lankáról származik. A Cinnamomum verum fa belső kérgéből állítják elő. A hagyományos fahéjjal szemben a kumarin tartalma elenyésző, így nagyobb mennyiségben is fogyasztható. A fahéj erős illatú fűszer, a főzés és forralás során nem veszít az aromájából. Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. 

Leírás

A fahéj kedvező hatásai

Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a fahéjat, pedig egészségünk támogatója is.
A népi gyógyászat például természetes fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon.
Mindezek mellett segíthet karbantartani a vércukorszintet, csökkentve azt.
Jó hatással van az anyagcserére, támogatja a zsírégetést.

Fogyókúra esetén célszerű olyan ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.

A fahéj konyhai felhasználása

Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is kiváló fűszere lehet. 
Rendkívül erős illatú fűszer, a főzés és forralás során nem veszít az aromájából.
A fahéj túlzott mértékű fogyasztása azonban kerülendő, ugyanis az összetevői közül az eugenol és a kumarin irritálhatják a gyomor és a belek nyálkahártyáját.

Miben más a ceyloni fahéj

A fahéj két formája kapható Magyarországon, az egyik alapja kínai fahéjfa (Cinnamomum cassia, C. aromaticum), a másiké a drágább, ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum).

A két fából származó fahéj tulajdonságai eltérnek egymástól
- illatukban,
- kumarin* tartalomban. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület.
- kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm vastagságú.

Mi az a kumarin?
Egy olyan vegyület, mely hatással van a véralvadásra és a máj működésére.
"Európában több ország élelmiszerbiztonsági hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os kumarintartalmú Cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt."(forrás:Gyógyszerészet, 2008. október)

A fahéjfa jellemzői
A fahéjfa Délkelet-Ázsiában honos, 8-10 m magas, örökzöld fa, a törzse dúsan elágazó. A trópusi esőerdőkben 50 m magasságig is megnő.
A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni.
A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől megtisztított, papírszerű kérgéből készítik.
 

Receptek fahéjjal Finom receptötletek ceyloni fahéj hozzáadásával

Márványkeksz
Sütőtöktej 
Máktekercs
Gyümölcskenyér helyett
Egyszerű zabkeksz
Alma- vagy más gyümölcsleves 
Zabos energiaszelet
Zabkeksz 
Grízes tészta 
Epres zabsüti

 



RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST   Kosárba



                                                  TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA


 

Cikkszám: 20782

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2022. 02. 07. -
Nálunk a családban sok sütemény készül fahéjjal. Ez egy jófajta fahéj.