Így ünnepek előtt, illenék talán egy sokkal bonyolultabb, rafináltabb, rangosabb receptet megjelentetni, de hát ezt főztük, mindet meg is ettük. Majd máskor, máshol, más étellel fogyunk. Karácsonyig még van idő. A remény hal meg utoljára.
Bármilyen, hőálló, viszonylag szűkebb átmérőjű, hengeres edényre rásüthetjük a kenyeret, nem kell okvetlen hozzá leves bögre. Nem is okvetlen kell, hogy lencseleves legyen benne, mi gyakorta elkészítjük francia hagymalevessel is, a zellerkrém leves sem utolsó étel így, kenyérrel tálalva.
Legyen inkább ez egy tálalási, ételtársítási ötlet, amelyet ti majd reményeink szerint kipróbáltok, tovább is fejlesztetek.
Mindenki elkészítheti a saját főzési gyakorlatában szokásos lencselevest, akár lencsecurryt is.
Mi egy nagyon egyszerű receptet írunk le, a recept végére csatolunk egy videót is, amelyet még korábban készítettünk, ezzel segítve azokat, akik a levesfőzésben járatlanok.
A kenyér is elronthatatlan, ha az elkészítésnél leírt tanácsot követitek.
Hozzávalók a lencseleveshez 2 személy részére
1/2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) vöröslencse1 közepes fej hagyma apróra vágva
5 gerezd fokhagyma / lehet kevesebb is aprózva
1 közepes nagyságú sárgarépa karikára vágva vagy apróbbra vágva
1 petrezselyemgyökér apróbbra vágva
1/4 -nyi zeller / 2 zellerszár apróbbra vágva
1 krumpli egészben / el is maradhat
1 evőkanálnyi porrá őrölt szárított paradicsom / 2 evőkanál kockázott paradicsomkonzerv / 1 evőkanál sűrített paradicsom
3 evőkanál étolaj / 1 nagy evőkanál kókuszzsír
6 deciliter zöldséglé / hirtelen főzött zöldséglé, elkészítését lásd a recept végén a linken / víz is megteszi
Fűszerek: 1 kávéskanál garam masala, 1 babérlevél, bors, kömény, mindenből egy kevés, amit szerettek
só ízlés szerint, ha van otthon misó az is finom benne
1 kiskanál folyékony füst is finom, ha szeretitek.
Hozzávalók a kenyérhez
1 bögre teljes tönkölyliszt / a kenyér fehér liszt felhasználása nélkül, 2 bögre teljes lisztből is elkészíthető, a tönkölyliszt szépen megkel úgy is
1 bögre fehér liszt
só
1/3 csomag élesztő
2/3 bögrényi langyos víz
só
leheletnyi cukor / el is maradhat
1 evőkanálnyi fokhagymás étolaj a kenegetéshez

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A lencseleves elkészítése
1. A hagymák megpárolása után tegyetek mindent be a lábasba, a vöröslencse hamar fő, mire megfőnek a zöldségek, a lencse is kész.2. Ha használtatok krumplit, azt és a levesből egy bögrényit tegyetek át a turmixba, ezzel sűrítsétek be a levest.
3. FONTOS: A levest hűtsétek le, langyosra.
A kenyér elkészítése
1. A liszteket tegyétek egy tálba. A közepébe mélyítsetek egy kis lyukat, abba szórjatok leheletnyi cukrot, morzsoljátok rá az élesztőt, kevés vízzel öntsétek nyakon, fedjétek be liszttel és várjatok kicsit, amíg felfut az élesztő.
2. Adjátok hozzá a többi hozzávalót, a vizet apránként és készítsetek egy nagyon jól formázható tésztát, amit alaposan dolgozzatok ki kézzel vagy géppel.
3. A hűlő félben lévő levest merjétek át a csészébe.
4. Amikor a tészta duplájára kel (25-30 perc meleg helyen), felezzétek el és illesszétek a sütőedény szájára úgy, hogy az edény száján túlérjen.
5. A kenyértésztával fedett leveses bögrét enyhén előre melegített sütőbe helyezzétek be. A kenyér a leves felmelegedésével együtt fog újra megkelni és nagyra nőni. 200 fokig melegítsétek a sütőt, de ne várjátok meg, amíg eddig melegszik, az enyhén bemelegedett sütőbe tegyétek be a levest.
6. A kész kenyeret kenjétek meg fokhagymás olajjal.
A leves a sütőből kivéve még nagyon meleg, forró a csésze is, a kenyér is, próbáljatok türelmesek lenni.
Az egyszerű lencseleves videója:
A gyors zöldségleves elkészítését lásd:
Zöldségalaplé recept
Jó étvágyat!
Az egyszerű lencseleves rajtasült kenyérrel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: LEVESEK | PIZZÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA