Csak a titkát kell ismerned ahhoz, hogy varázslatos étel remekeket alkoss a közreműködésével. A bulgur főzése pofon egyszerű: vegyél egy adag nyers bulgurt, majd helyezd bele kétszeres mennyiségű forró vízbe. Azaz, ha fél kilóval kívánod megalapozni a vasárnapi ebédet, akkor egy liter lobogó vizet hívj segítségedül. A tűzről mindenképp vedd le a lábost, vagy zárd el alatta a lángot, közvetlenül a forrás után: a gabonaszemek így gyönyörűen megduzzadnak, felvéve a rendelkezésükre bocsátott vízmennyiséget.
Az ízesítés rád van bízva: só, fűszersó, fűszerek mehetnek a főzőlébe. Érdemes az edényt körbetekerned konyharuhával, így a bulgur hála a párának, és dunsztnak még jobban megpuhul. Ha cifrázni szeretnéd a végeredményt, akkor zöldséglét, húslevest is alkalmazhatsz a főzéshez, vagy a bulgur főzése előtt átpiríthatod a gabonaszemeket némi hagymás olajon, ezzel is megalapozva a tökéletes íz élményt. Ne ragadj le a köreteknél, használd fel, mint levesbetétet, vagy salátaalapot.
Kiválóan harmonizál a vörös- fok- póréhagymával, és a paradicsommal, de zellerrel, sárgarépával is házasíthatod. A csicseriborsó sem sértődik meg, ha egy ízletes fogás keretei között társául szegődik a bulgur. A majoránna, a kakukkfű, a gyömbér, a borsfélék ki ne maradjanak a fűszerrepertoárodból, de a petrezselyemzöld, és a mentalevél használatát se hanyagold.
(A bulgurról bővebben: http://konyhalap.hu/bulgur/)