Nem kell a főzést megelőzően vízben áztatgatnod: fogj egy szűrőt, és annak a segítségével, némi víz alkalmazásával alaposan mosd át a köretnek szánt alapanyagot. Jön a forró vizet a kopaszra, helyett a kölesre rész, ám itt is tapasztalhatsz némi eltérést, a többi gabonához képest. A köles elkészítése ugyanis nem kétszeres, hanem háromszoros mennyiségű vizet igényel. Azaz, ha fél kiló kölessel szeretnéd megalapozni a családi vacsora jó hangulatát, akkor ehhez bizony másfél liter vízre lesz szükséged.
Tehát egy adag nyers kölesből háromszoros mennyiségű főtt köret keletkezik, azaz jócskán megszívják magukat a gabonaszemek, határozottan kiadós étekké nemesülve. A főzési idő, és módszer is változik, mondjuk a bulgurnál megszokotthoz képest. Forrald fel az optimális mennyiségű vizet, majd mérsékeld alatta a lángot, azaz csendes tűzön hagyva a lábost, kb. 10-15 percig főzd a kölesedet. Érdemes az idő leteltével belekotnyeleskedni a remekművedbe, megállapítva, hogy kellően megpuhultak-e már a szemek.
Ha úgy ítélted, hogy a köles elkészítése a végéhez ért, akkor húzd le a konyhai alkalmatosságot a tűzről, majd lefedve tedd félre, vagy a felhasználásig, vagy a kihűlésig. A kölesnek ugyanis szüksége van erre, a plusz időre, mivel a rendelkezésére álló összes nedvességet magába szívja, hiánytalanul. A főzővizet bátran sózhatod, fűszerezheted, ha sós fogás elkészítése a célod, de a köles nem csak köretként, és nem csak sós ételként állja meg a helyét.
Sütemények, desszertek kiváló alapanyagául szolgálhat, így ha még nem döntötted el, pontosan mit készítesz a kölesedből, vagy több alternatívát is lehetségesnek találsz, akkor utólagosan ízesítsd a gabonaszemeket. A köles elkészítése, összesítve minden munkafolyamatot nagyjából húsz percet vesz igénybe. Negyedkilónyi finomság pár száz forintba kerül, azaz nem csak az étkezés szempontjából számít kiadós variánsnak. És, ha már variálhatóság: bátran próbáld ki gasztronómiai alkalmazását mind a sós, mind az édes fogásoknál, nem fogsz csalódni benne.