5 hasznos tipp a bulgurról
1, Nem ragad vagy tapad úgy össze, mint a rizs. Bulkpratika: elkészítés előtt mindig mossuk meg, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsuk és finom pergős bulgurt kapjunk.
2, Gazdag rostokban és vitaminokban, B vitaminban és vasban
3, Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsnek, ezért diétázóknak is ajánlott
4, A kész bulgur nagyon kiadós: több, mint háromszorosára is megdagadhat
5, Semleges ízű, ezért kedvünk szerint fűszerezhetjük sós ételekhez, vagy desszertekhez is
Kitűnő alternatívája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós.
Készülhet belőle köret, tehetjük salátába, de még desszert is lehet.
Percek alatt elkészíthető.
Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a belőle készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel.
Bulgur elkészítése - natúr verzió
1, Zacskóból mérjünk ki 1 bögrényi bulgurt, mossuk át alaposan
2, Két bögre vízzel felöntjük, sózzuk.
3, Főzzük 5 percet
4, Levesszük a tűzhelyről, befedjük, állni hagyjuk: 10-15 perc és kész
A bulgur az egyik legegészségesebb gabonák közé tartozik. Pár helyen superfoodnak is nevezik.
A bulgur – más néven török búza vagy török rizs – a durumbúza egy speciális, tört változata. A búzaszemeket még a teljes érés előtt betakarítják, hántolják, majd előfőzés után megszárítják, és összetörik.
Napjainkban a közel-keleten és Indiában a mindennapos étkezés része, de jó gasztronómiai tulajdonságai miatt Magyarországon is egyre kedveltebb.
Sokan a vegetáriánus fogások kedvelt hozzávalójának tartják, és megállja a helyét a magyar konyha sok területén is, ahol köretként vagy salátákhoz felhasználhatjuk.
RECEPTEK BULGURRAL
Édes bulgur grillezett körtével »»»
Édes bulgur mazsolával és idénygyümölcsökkel »»»
Bulgur pogácsa »»»
Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban »»»
Bulgur kapros tökkel »»»
Bulgurral töltött paprika »»»
Gombás bulgurral töltött káposzta »»»
Zöldséges, kolbászos bulgur »»»
Áfonyás édes bulgur »»»
Bulgurrizibizi »»»