A fánkocskákat fánksütő formában sütöttük, de bármilyen kerek sütőformában elkészíthetők. (Ez esetben az ujjunkkal/fakanál nyelével fúrjunk a kisült fánkok közepébe, díszítés előtt lyukat.)
A fánk elkészítése nagyon egyszerű, a kevés hozzávalóból kicsit süteményszerű, nagyon ízletes fánkok sülnek.
A fánktészta más sütemények alapjául is szolgálhat, piskótaszerű sütemények alapja lehet, keverhetünk bele aszalt gyümölcsöket, nem túl leveses gyümölcsöket is.
Az elkészült fánkok
gluténmentesek
tehéntej mentesek
répacukor mentesek
Hozzávalók 14 kisebb fánkhoz
7 dkg rizsliszt (4 evőkanál)
5 dkg gesztenyeliszt (3.5 evőkanál)
1 tojás
körülbelül 2/3 bögrényi kókusz vagy más növényi tej
1/2 csomag sütőpor
3 evőkanál őrölt eritritol
1 mokkáskanál vanília
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
olaj a forma kikenéséhez
lekvár, étcsoki, nutella / bármi, amit szeretünk a tálaláshoz
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
Elkészítés
1. A hozzávalókból készítsünk egy sűrű, nokedliszerű, nem formázható tésztát.
2. A tésztamasszát adagoljuk a kiolajozott fánksütő formákba. A fánkok sütés közben duplájukra nőnek, ezt kalkuláljuk be az adagolásnál.
3. 12 percig sütöttük 180 fokos hőmérséklet mellett. Kivétel előtt tegyünk egy tűpróbát. A fánkokat ne süssük túl, mert a rizsliszt és a zsírtalanság miatt hamar kiszáradnak, de a sütési idő függ attól is, hogy a formába mennyi tésztát adagoltunk.
4. Díszítsük kedvünk szerint, mi vaníliapudinggal ettük.
Jó étvágyat!


A gluténmentes farsangi fánk sütőben sütve recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.