Többféle módon kipróbáltuk a Bulkshop kínálatába újonnan bekerült vegán húshelyettesítő termékeket. Most ezek közül a képen látható rizsrudakat töltöttük meg a Vegán Manufaktura Füstölt Grill Bászkájával, amelyek nagyon jól ízesítettek, kellő arányban füstöltek, könnyen elkészíthetők.
Előző nap óta a hűtőben pihenő, maradék riszt használtunk az elkészítéséhez, de természetesen elkészíthető frissen főzött, lehetőleg kissé ragacsos rizsből is.
A rizsburok sütés közben átveszi a bászka ízét, gyengén és igen kellemesen füstölt ízű lesz mire elkészül. Hidegen és melegen egyaránt ízletes. Nagy előnye, hogy előző nap elkészíthető vagy egy rohanós nap végén a vendégek érkezése, családi vacsora előtt a sütőbe tolható.
Egyszerűen, sokféleképpen ízesíthető és tálalható. Elegendő hozzá egy salátát készíteni, hiszen ebben az ételben a köret és a feltét együtt van.
A rizsrudak panírozásához manióka lisztet használtunk, szemcsés állagát megtartó, kitűnő zsemlemorzsa helyettesítő gluténmentes ételek, édességek bundájának, kérgének létrehozásához, adalékmentes. Mi nagyon megszerettük, zsemlemorzsa helyett, grízként is gyakorta használjuk.
A füstölt grill bászkával töltött rizsrudak hozzávalók
2 nagyobb rizsrúdhoz (4 személyre)4 rúd füstölt grill bászka
1 bögre (2,5 dl) jázmin rizs / ragacsosra fővő, kerek szemű rizs
2.5-3-szoros mennyiségű víz a rizs főzéséhez / zöldséglé
1 lapos evőkanál Gefro Balance zöldségleves por / bármilyen adalékmentes ételízesítő
2-3 ágacska petrezselyemzöld
néhány nagyobb bazsalikom levél
bármilyen kedvenc, kész vagy házi készítésű szósz a bászkák alá-köré
1/2 piros kápiapaprika vékonyan felcsíkozva
3 evőkanál csicseriliszt + 1dl víz elkeverve a panírozáshoz
1 púpos evőkanál csicseriborsóliszt a rizsbe tojáshelyettesítőként / esetleg kicsit több
4-5 evőkanál manióka liszt zsemlemorzsaként / Panko morzsa / zsemlemorzsa
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A füstölt grill bászkával töltött rizsrudak elkészítése
1. A rizst főzzük meg és legalább langyosra hűtsük ki, hogy könnyedén tudjunk vele dolgozni. Főzzük kicsit ragacsosra, ha mégis „gurulósra” sikerülne, botmixer segítségével törjük kicsit össze, de ne péppé.2. A kihűlt rizsbe aprítsuk bele a kápiapaprikát, zöldeket, az evőkanálnyi ételízesítőt, esetleg sót.
Keverjük hozzá a csicseriborsólisztet. Ha a masszát nem találnánk elég szilárdnak, nyugodtan keverjünk bele egy evőkanálnyi tápiókakeményítőt.
3. A megízesített rizst gondolatban osszuk négyfelé.
Vágjunk 4 folpack lapot és terítsük ki rajtuk a rizsmasszát. A folpack lapok segítségével fogjuk majd könnyedén feltekerni a rudakat.
4. A kiterített rizsmasszára fektessünk bazsalikomleveleket, a leveleket kenjük be a kedvenc vegán szószunkkal, például édes chilivel, ketchuppal, fokhagymás öntettel stb. (Lásd a képeket.)
5. Helyezzük el a héjuktól megfosztott vegán bászkákat a folpackon kiterített rizsmassza felénk eső szélén. Ne középre tegyük, hogy könnyebb legyen felgörgetni.
A folpack segítségével göngyöljük fel rúddá a bászkákat a rizsbundában. (Lásd a képet.)
6. A felgöngyölt rudakat tegyük legalább egy órára, akár egész éjszakára a hűtőbe.
7. Keverjük össze a panírozáshoz a vizet, csicseriborsólisztet. A panírt tovább ízesíthetjük pl. kiskanál misóval, inaktív élesztővel, fokhagymaporral stb. A csicseriliszt és a víz keverékét tojás helyett használjuk. Legyen kicsit hígabb az állaga, mint a nokedlié, de ne legyen folyós.
8. Göngyöljük ki a kihűlt rizsrudakat és panírozzuk be őket. Először mártsuk a csicserimasszába, aztán görgessük meg a maniókalisztben.
9. Helyezzük a bepanírozott rudakat alaposan kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsibe, forgassuk meg a rudakat a tepsi alján lévő zsíradékban vagy kenjük be alaposan olajjal a rudak tetejét és oldalát is.
10. 180 fokos sütőben 35-40 percig süssük.
Jó étvágyat!
A füstölt grill bászkával töltött rizsrudak recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA