A piacon bóklászva nem csak sütő, hanem főzőtököt is kapunk szinte egész télen. A savanyúságot áruló standokon, kistermelőknél konyhakészen, kis csomag kaporral összekötve egészen kora tavaszig meg tudjuk vásárolni. Mégis milyen kevesen fogyasztják, a gyerekek és a férfiak általában - kevés kivétellel - nem is igazán szeretik. Pedig nagyon egészséges, ízletesen, sokféle módon elkészíthető étel, nyersen, smootheikba keverve is kitűnő.
"Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a
hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványi anyag tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.
Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is." (tudatosvasarlo.hu)
Mi most egy olyan ételt készítettünk, amelyben a fentebb felsoroltakat szinte mind felhasználtuk. Finom lett, pompás, ízgazdag, jól tálalható, laktató.
Lecsós tököt főztünk, amelyet kevés főtt kölessel szilárdítottunk, füstölt ízt is csempésztünk bele, és beletöltöttük kikapart kalapú csiperkegombákba. A köles és a tök együtt kitűnő, ízletes ételtársítás.
Más, kölessel és tökkel készült recept található még a következő linkre kattintva: kapros tökös köles recept
Ez az étel nem csak kölessel, hanem maradék rizzsel, kukoricadarával, bulgurral, kuszkusszal, quinoával, hajdinával is elkészíthető.
Füstös töklecsóval töltött gomba - hozzávalók 2 személyre
4 nagyobb csiperke vagy barna csiperke gomba1 bögrényi (2,5 dl) főtt köles (1/3 bögre szárazon) és 1 evőkanál útifű maghéj
50 dkg laskára metélt tök
2 nagyobb paprika
2 nagyobb paradicsom
1 nagy fej hagyma
1 csokor kapor (vagy 1 lapos evőkanálnyi szárított)
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál piros őrölt paprika
1 kávéskanál füstölt paprika
1 mokkáskanál folyékony füst (elmaradhat)
1 csipet szárított vagy friss bazsalikom
1 mokkáskanál chili
Só és minden más fűszer, amit szeretünk és jónak gondolunk. Mi köményt, borsot, szerecsendiót tettünk bele, mindenből egy picit.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A füstös töklecsóval töltött gomba elkészítése
1. Főzzük meg a kölest. A köles elkészítését lásd: rövid videó a köles elkészítéséről2. Tisztítsuk meg és daraboljuk fel a hozzávaló zöldségeket.
3. Tisztítsuk meg a gombát, a felaprított tönköket és a kalapok kikapart belsejét tegyük bele a lecsóba.
4. Készítsük el a lecsót a saját szokásainknak és gyakorlatunknak megfelelően. (Mi lényegében a hagyma megpirítása után minden megtisztított és összedarabolt hozzávalót összeraktunk egy wokban, pár percig összeforgattuk a hozzávalókat, nem csináltuk készre, hiszen a sütőben a gombákba töltve úgyis továbbsütjük).
Utoljára adjuk hozzá a füstölt és az őrölt piros paprikát valamint a chilit.
6. A lecsót felezzük el és az egyik feléhez keverjük a kölest és egy evőkanál útifű maghéjat (ezt használjuk tojás helyett).
7. A masszát töltsük bele a gombafejekbe. A lecsó másik felét tegyük egy tűzálló tálba és állítsuk bele a megtöltött gombákat.
8. Süssük 30-40 percig 180 fokon vagy gázsütőben közepes lángon.
Mi krumplival és tormába forgatott, sült céklával tálaltuk.
Jó étvégyat!
A füstös töklecsóval töltött gomba recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA