Mi is gyakran készítünk különféle gluténmentes lisztekből csokis muffinokat. Nagyon szeretjük a mandula- és zabliszt keverékét a kókuszlisztet, ezekből ízletes, biztosan megnövő muffinokat szoktunk készíteni.
Most egy másféle lisztkeveréket próbáltunk ki. Sok jót olvastunk az interneten a barna rizslisztről, elhatároztuk, hogy kipróbáljuk, máskor is használtuk már, azonban mindig kiegészítő lisztként, kisebb mennyiségben. Most ez a lisztféleség szolgáltatja a süteményünk alapját. Citromos ízesítésű muffinokat sütöttünk, de el lehetett volna készíteni narancsosként, keverhettünk volna a tésztájába áfonyát is, fehércsoki darabokat is. Tehát a tészta, amelyet kikevertünk sokoldalúan felhasználható, variálható. Megéri vele próbálkozni.
A nehézséget csak az okozta, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban nehéz nagyon finomra őrölt rizsliszteket kapni. Mind a fehér, mind a barna rizslisztet egy kicsit tovább szoktuk őrölni a kávédarálóban, ez biztosítja a süteménysütéseknél a teljes sikert.
Most is így jártunk el, a barna rizslisztet betettük a kávédarálóba és tovább aprítottuk. Ha van időnk érdemes egyszerre többet készíteni, így mindig rendelkezésre áll, ha használni akarjuk.
Azért, hogy a tésztánk szép sárga színű legyen ezúttal édesítőként eritritolt használtunk, az nem színezi el a tésztát, mint a barnás színű cukrok.
Hozzávalók 24 darab muffinhoz
15 dkg finomra őrölt barna rizsliszt
6 dkg tápiókakeményítő
2 egész tojás + 1 sárgája
15 dkg őrölt eritrtiol (Bővebben az eritritolról: konyhalap.hu/eritritol)
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
0.5 dl semleges ízű olaj
1 citrom kifacsart leve
0.5 dl növényi tej
1 citrom lereszelt héja
vaníliakivonat
A tetejére citromos cukormáz:
1 kisebb citrom leve
őrölt eritritol szükség szerint (valószínű 3 evőkanál)
Elkészítés
1. A tojásokat az őrölt eritritollal alaposan keverjük ki és egyenként adjuk hozzá a többi nedves hozzávalót.
2. A liszteket és az egyéb száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban és apránként, fokozatosan keverjük a nedves hozzávalókhoz.
3. Adagoljuk muffinformákba.
4. 180 fokos sütőben 20 perc alatt süssük. Többször nézzük meg azonban sütés közben, szépen megnőnek és tűpróba után vegyük ki a sütőből.
5. Készítsük el a mázt. A citromlébe keverjünk annyi őrölt eritritolt, amit már nem vesz fel / nem olvad el benne, viszonylag sűrű, de folyékony oldatot kell kapnunk. Hűvös ízű, erősen citromos aromájú, nagyon finommá teszi a muffinokat.
6. Tetszés szerint díszítsük tovább, habbal, csokival, fehér csokival. Mi ostyavirágokat tettünk rá.
Jó étvágyat!


A gluténmentes citromos muffin citrommázzal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.