Tudtad ezeket a hosszú szemű basmati rizsről?
- Közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között), így kevésbé emeli a vércukorszintet.
- Fontos B-vitaminokat tartalmaz.
- Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában.
- A rostjai segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.
- A basmati rizs az egyik legfinomabb rizsfajta, amikor rizsköretről van szó.
- Főzés során a rizs-szemek a kétszeresükre nőnek.
Mihez passzol és mihez nem?
Minden receptben felhasználható, amit rizzsel szeretnénk tálalni. Erős aromája miatt különösen jól megy ázsiai szószos ételekhez, currykhez, de mint ilyen, a mi magyaros, fűszeres ételeinknek is kiváló kísérője.
Hosszú és pergő szemű rizsként nem igazán ajánlott rizottókba, édességekbe (pl. tejberizs) és szusi mellé.
A tökéletes főzés titka
Főzés előtt alaposan meg kell mosni, kétszer-háromszor,
A hagyományos indiai konyhában fél óráig is áztatják.
A gabonák, a hüvelyesek, a magvak és a diófélék számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Áztatással nagy mértékben növelhetjük ezek tápanyagértékét.
Basmati rizs tökéletes főzése
Ezzel a módszerrel igazi pergő, indiai rizst lehet főzni. Az áztatással együtt kicsit időigényes, de az eredmény bőven kárpótol.
- Mossuk meg jól a rizst hideg vízben. Folyó víz alatt, alaposan, amíg teljesen tiszta, már nem tejszerű lesz az öblítő víz.
- Áztassuk be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.
- Egy közepes edényben forraljunk fel vizet és sózzuk ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire akarjuk puhára főzni a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez kell viszonyítani, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz keményebb, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. A magyar ízlés kevésbé szereti a kemény rizst, ezért azt javaslom, hogy először 1:1,4 vagy inkább 1:1,5 aránnyal kísérletezzünk.
- Szűrjük le a rizsről az áztató vizet és tegyük át a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon főzzük, amíg a víz ismét felforr, ekkor fedjük le és vegyük le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverjük meg a rizst!
- Főzzük 11 percig, majd kapcsoljuk le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyjuk5 percig pihenni.
- Egy villával lazítsuk fel és tálalható.
Basmati rizs főzése egyszerűen
Az egyszerű főzési mód esetében a basmati rizst főzzük úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.
- Egy nagy lábasban forraljuk fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózzuk.
- Amikor a víz forr, tegyük bele a jól megmosott rizst. Ennél a módszernél nem kell a rizst előzőleg áztatni.
- Lefedett edényben, a legkisebb elérhető hőmérsékleten főzzük a rizst 11 percig.
- 11 perc után szűrjük le, mint a főtt tésztát. Azonnal tálalható.
Mi mind a két főzési módot kipróbáltuk, mind a kétféle köretet nagyon jónak találtuk, de nekünk a fentebb írtakból a legalább 1:1.5 főzővíz arány jött be igazán.
Jó étvágyat!
Recept videók basmati rizs változatok
RECEPTEK BASMATI RIZZSEL
Basmati rizs kedvező áron megvásárolható a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA