Barion Pixel

Hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept

   
Az ebben a receptben bemutatott kenyér olcsó, laza - ahogy az a képeken is látszik -  megemelve nem nehéz, nem elrághatatlanul kemény, nem savanykás, ahogy azt sokszor a vásárolt kenyereknél tapasztaljuk. Azért persze nem olyan, mint a finomított fehér lisztből készülő, annál tömörebb kicsit rendkívül intenzív ízű, magas tápértékű, laktató, másnap is finom, nem morzsálódó, szépen szeletelhető.


Vegán szendvicskenyér

Ezek a teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült kenyérkék annyiban különlegesek, hogy a sokáig tartó kelesztés következtében állagukban nem hasonlítanak más teljes kenyerekre. Hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy az üzletek polcain sorakozó, de akár a magunk sütötte teljes kenyerek is, megemelve nehezek, állaguk tömör, nem lukacsosak, nem lazák. Legalább is, ha valóban teljes őrlésűek, mert az üzletekben a leggyakoribb „barna” kenyér is általában valamilyen sütőszerrel felfújt, rengeteg adalékanyagot tartalmazó és általában malátával vagy más színezékkel festett. Nagyon kevés az „igazi”, ha igazi, akkor viszont nagyon drága.

Nálunk 1 kg teljes tönkölyliszt jó áron megvásárolhatsz. A két kis kenyérhez 25 dkg lisztet használtunk.

Akkor érdemes megsütni, ha előző este be tudjuk keverni, mert legalább 10 óra kell a kelesztéséhez.
Ha este vendégeket várunk megtehetjük, hogy reggel keverjük be és a vendégek érkezésének idejére van friss kenyerünk.
 

A tönkölykenyér hozzávalói

2 db körülbelül 20 cm-es bagettformájú kenyérhez

25 dkg teljes tönkölyliszt
1/2 csomag porélesztő
1 kávéskanál vagy ízlés szerint
annyi langyos víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, amely nem ragad, szép kis cipóvá formálható
Semmi más nem kell hozzá, csak türelem.

bulkshop magyar vallalkozas

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»

 

A tönkölykenyér elkészítése

1. A hozzávalókat összeöntjük, összekeverjük, de nem dagasztjuk vagy gyúrogatjuk.
2. Cipócskát formálunk belőle és nagyjából 9 órát parkoltatjuk. Gondosan takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
3. 9 óra múlva megformázzuk, bélelt tepsibe helyezzük és újabb 1 órán át kelesztjük.
4. 220 fokos forró, előmelegített sütőben kezdjük sütni, nagyjából 5-7 percig. 200 fokra mérsékelve a hőt, sütjük még 10-12 percig. Mi mielőtt kivettük megkopogtattuk.

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház





A hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.

 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK  |  KENYEREK  

 

bulkshop recept


                                                                                      TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.