Felsorolni is hosszú lenne jótékony hatásait. A népgyógyászok régen gyakran ajánlották csontpanaszokra, emésztési bántalmakra, idegerősítőként és az erek őreként is. Gyakori, de még inkább minden napi fogyasztását faluhelyen kifejezetten ajánlották.
Egy ilyen, mindennaposan fogyasztható tej receptjét közöljük az alábbiakban.
A máktej hozzávalói
(1 liter tejhez)1 bögre (2,5 dl) mák
1 liter forralt víz
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A máktej elkészítése
1. A mákot előző este áztassuk be, legalább 8 órára.2. Forraljunk körülbelül 1 liter vizet.
3. Az áztatott mákot öntsük a turmixunk kelyhébe, öntsük fel annyi jó meleg vízzel, hogy jól ellepje a mákot.
4. Többször újraindítva a gépet alaposan turmixoljuk meg. Ha van a gépünkön turbó fokozat azzal is keverjünk rajta.
5. Egy sűrűszövetű anyagon szűrjük át. Jól nyomkodjuk ki.
6. A leszűrt tejet öntsük bele egy 1 literes üvegbe és a maradék forró vízzel hígítsuk 1 literre.
A máktej nagyon finom. Ízesíthetjük vele a kávénkat, turmixolhatunk vele gyümölcsöket, készíthetünk vele zöldséges smoothikat.
A visszamaradt mákdarát ki is dobhatjuk, de ha sajnáljuk kidobni felhasználhatjuk sütemények, muffinok alapanyagaként is, de sokáig semmiképen ne tároljuk.
Bulkpraktika
Még egy tanács a mák naponkénti fogyasztásához:
1 bögrényi mákot tegyünk fel annyi vízben főni, amennyi ellepi.
Főzzük a mákot 2-3 percig.
Hűtsük le és adjunk hozzá mézet, ne spóroljunk vele, legyen jó édes.
A mézes mákot tartsuk a hűtőben és együnk belőle reggelente egy evőkanállal, de tehetjük a kásánkba is, kenhetjük a reggeli péksüteményünkre is.
Akár desszertként is fogyaszthatjuk.
Egészségünkre!
A máktej recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ITALOK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA