A csípős paprika nem csupán vitaminjai és antioxidánsai, de aktív hatóanyaga, a kapszaicin révén is számos jótékony hatással örvendezteti meg szervezetünket, rövid és hosszú távon egyaránt. A szúró, égető érzéstől nem kell megijednünk: a kellemetlenség hamar elmúlik, az egészségünkre nézve kedvező hatások többsége pedig azonnal és feltétlenül jelentkezik. Lássuk ezek közül a legfontosabbakat.
1. A kapszaicin erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
A fájdalomingerek agyba történő közvetítésében szerepet játszó P-anyag hatásmechanizmusának befolyásolása által a kapszaicin hatékonyan csökkenti a fájdalomérzetet, így az azt tartalmazó készítmények eseti helyi érzéstelenítésre, illetve gyakorta jelentkező nagy fájdalmak, például migrén kezelésére egyaránt használatosak. A kapszaicin eredményesen enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmat, és többek között ízületi kopás, rheumatoid arthritis, illetve diabéteszes neuropátia esetén is sikerrel alkalmazzák.
2. A vérkeringés felpörgetése által a kapszaicin nemcsak a vérnyomás szabályozásához járul hozzá, de az abnormális vérrögképződést is akadályozza, így többek között a szívroham, vagy a stroke kialakulásának megelőzésében is segítségünkre van.
3. Immár a tudomány eszközeivel is bizonyítást nyert, hogy egyes korábbi feltételezésekkel ellentétben a kapszaicin nemhogy nem veszélyezteti gyomrunk egészségét, hanem eredményesen őrködik felette: a gyomor nyálkahártyájának védelme által hatékonyan akadályozza a fekélyesedés folyamatát, és az emésztőnedvek termelődését is segíti.
4. A kapszaicin esetében daganatképződés-ellenes hatás is megfigyelhető: azokban az – elsősorban közép- és dél-amerikai – államokban például, ahol a csípős paprika a mindennapi étkezés szerves részét képezi, a gyomor- és a vastagbélrák előfordulása jóval ritkább, mint azon országok esetében, ahol hagyományosan nem fogyasztanak csípős ételeket.
5. A kapszaicin a testhőmérséklet növelése által nemcsak a méregürítésben vállal szerepet, de fokozza szervezetünk kalória-felhasználását is, ami anyagcsere-felpörgető és étvágycsökkentő hatásával párosulva nagymértékben elősegíti a természetes fogyást.
6. A kapszaicin a mind a fájdalomérzet csökkentésében, mind pedig a boldogságérzet kialakulásában fontos szerepet játszó endorfin termelődését is nagymértékben elősegíti.
7. A kapszaicin jelentősen csökkenti a májban lerakódott zsír, illetve a vérzsír mennyiségét.
A kapszaicin fogyasztása során érdemes szem előtt tartanunk az alábbiakat:
1. A vegyület hatékonyságát a csípős paprika szárított formában is megőrzi.
2. A kapszaicinnek nincsenek káros hatásai, bár fogyasztását egyes esetekben gyomorirritáció, vagy hasmenés követheti.
3. A kapszaicint bármilyen hosszú időn át alkalmazhatjuk, rendszeres fogyasztása esetén azonban hatékonysága az idő haladtával valamelyest csökken.
4. A kapszula formában megvásárolt kapszaicin hatékonysága jóval alacsonyabb, mintha a bevitel paprika fogyasztásával történik.
5. A kapszaicin vízben nem oldódik, ezért bár az égető érzés miatt többnyire automatikusan egy pohár hideg vízhez nyúlunk, a kellemetlenség megszüntetésére ez valójában nem alkalmas.
6. Szoptatás, vagy várandósság alatt kapszaicin tartalmú ételek fogyasztása nem javasolt.
És hogy mennyi kapszaicin van egy paprikában?
Az egyes paprikafélék csípősségének mértékét a Scoville-skála mutatja. Ennek alapján a világ legerősebb paprikái Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia délkeleti részén teremnek. A skálán a világszerte a legnagyobb népszerűségnek örvendő erős paprika, a mexikói jalapeño csípőssége a 8000-es értéket is elérheti, míg a Magyarországon termő erős paprikák értéke 2000 körül van. A világ legcsípősebb paprikáinak értéke a skálán az 1 milliót is meghaladja.
(forrás: szepzold.hu)