A mi ajánlatunk a járvány idejére a kendertej.
A növényi tejek közül a legértékesebb, tápanyagokban leggazdagabb, jótékony hatású kendertej könnyedén elkészíthető otthonunkban. Nem kell hozzá különleges eszköz, egy egyszerű turmix is megteszi, semmilyen adalékanyagra, hőhatásra nincs szükség, csak kendermagra és vízre.
A hántolatlan kendermagból készülő tejszerű növényi ital ráadásul sokkal olcsóbb is, mint a boltban kapható, lényegesen hígabb konzisztenciájú növényi tejek.
Fél kg kendermagból 5 liter (5×1 liter) tej készíthető. Az alábbi receptben bemutatott kendertej literje így elég olcsón kijön. Az árral semmilyen más boltban vásárolt növényi tej nem vetekedhet.
A kender jótékony hatása évezredek óta ismert. Az emberiség éhínségek, járványok idején életmentő, szupertáplálékként használta. Így használhatjuk ma is. Szuper foodként az egészségünk megőrzéséért, a gyógyulásunk elősegítőjeként.
Felsorolhatatlanul sok nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. A mostani katasztrofális járvány idején nekünk is hasznunkra lehet a szervezetünk felvértezésében a betegségek ellen, de segíthet a betegségek utáni lábadozásban, hiszen könnyen emészthető, jól felszívódó, minden cseppjében az egészségünket szolgáló és erősítő növényi ital.
Az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak bőséges forrása, ezeket ideális 1:3 arányban tartalmazza.
Megtalálható benne az emberi szervezet számára minden nélkülözhetetlen aminosav, azok az esszenciális aminosavak is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
Az ásványi anyagok közül a kalcium, vas, cink, mangán, réz, magnézium, foszfor bőséges és kimeríthetetlen forrása.
A vitaminok közül bővelkedik E és B vitaminokban.
Az egyik legtermészetesebb növényi fehérjeforrás. Rendkívül könnyen felszívódik és hasznosul az emberi szervezetben. Mindenkinek ajánlható, de különösen a vegán életmódot folytatók mindennapi tápláléka kellene, hogy legyen.
Jótékony, táplálkozásélettani hatása a teljesség igénye nélkül:
- hozzájárulhat a szív és érrendszer megfelelő működéséhez
- segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint karbantartásában
- hozzájárulhat az immunrendszer jó működéséhet
- az idegrendszer és az agy fontos táplálója, segítője
- elősegítheti a jó emésztést
- szabályozhatja az anyagcserét, elősegítheti a normál testsúly elérését és fenntartását
- szép lehet tőle a bőr és a haj, ideális keménységű a köröm
A kendertej és kendermag szinte minden ételünkhöz hozzáadható, leveseinket hígíthatjuk kendertejjel, müzlinket, reggeli kásánkat dúsíthatjuk kendermaggal, hántolt kendermagból készíthetünk kendersajtot.
A kendertej erőteljes, karakteres, de nagyon finom ízű, édesítéssel, gyümölcsök beleturmixolásával, mogyoró és más magkrémek hozzákeverésével tovább ízesíthetjük.
Az egyik kedvencünk a mangópürével ízesített változata, de szeretjük az édes jackfruittal készített italt is.
A képeken matcha teás és áfonyás változatát láthatjátok.
A kendertej hozzávalói
10 dkg hántolatlan kendermag9 dl víz
2.5 dl kendertejhez 1 mokkáskanál matcha tea port adtunk.
Az áfonyás változathoz 2.5 dl kendertejhez 2 evőkanál fagyasztott áfonyát adtuk.
A mangópürés változatot két evőkanál mangópürével szoktuk készíteni.
Bármilyen gyümölcs, gyümölcspüré, kompót jó az ízesítéshez, de a kendertej natúr változata is nagyon finom.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kendertej elkészítése
A kendermagot folyó vízzel öblítsük le; egy éjszakára áztassuk be.Másnap az áztatóvizet szűrjük le és öblítsük le újra a magokat.
Tegyük turmixba, annyi vízzel, hogy a turmixunk könnyedén tudjon vele dolgozni. A turmixot fáradás után pihentessük, majd néhányszor indítsuk újra. Ha elég erős a turmixunk ez a művelet redukálható.
Turmixolás után a kendertörmeléket szűrjük ki belőle a saját háztartási gyakorlatunknak megfelelően, gézen, pelenkán, sűrű szövésű vásznon. Mi mikroszálas kendőcskét tartunk erre a célra.
A szűrőkendőn keresztül alaposan csavarjuk ki a tejet.
Öntsük a tejet egy literes üvegbe és öntsük fel annyi vízzel, hogy 1 liter legyen.
Használjunk szűrt vizet, ha van szűrőkancsónk vagy víztisztító berendezésünk.
Megjegyzések:
1. A kendertej nem igazán felforralható, főzéssel a kenderfehérje könnyen kicsapódik belőle.
Ha így járnánk, hagyjuk a folyadékot leülepedni. Ülepedés után a savó és kenderfehérje jól különválik, és a folyadékot leöntve róla, az edényünk alján megült, nagyon értékes fehérjét használjuk fel, tegyük a müzlinkbe, tegyük palacsintába töltelékként, egyszerűen kanalazzuk be. A leöntött kendersavó is jól használható, levesekbe főzhető, de kenyeret is süthetünk vele.
2. Ha a kendertejet hosszabb ideig hűtőben tároljuk a kendersavó és a fehérje különválik, a fehérje leülepedik a tárolóedény aljára. Ez a tejünk minőségén nem ront, használatkor rázzuk össze homogén állagúvá.
3. Télvíz idején a kipréselt kendertörmeléket a madáretetőbe szánt eleségbe szoktuk keverni. Faluhelyen a kapirgáló jószágoknak kiszórhatjuk.
Egészségünkre!
A kendertej recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ITALOK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK