Két igen egyszerűen, olcsón elkészíthető, kukoricaliszt felhasználásával megsüthető, kenyér helyett ehető lepénykenyeret sütöttünk. Pontosabban az egyik egy lapos lepénykenyér, a másik inkább pite magasságú, de csak azért, mert egy kisebb tepsiben terítettük el a tésztát, nagyobb tepsiben értelemszerűen laposabb, lepénykenyeret tudtunk volna sütni.
Mindkettő sós és alkalmas a búzalisztes kenyerek kiváltására, az étkezéseink változatosabbá tételére.
Szeretjük a kukoricalisztből vagy darából készült ételeket, a Bulkshopban igen olcsón hozzá lehet jutni. Mindig tartunk belőle a spájzban, szinte minden héten készítünk valamilyen kukoricaételt.
Mindkettőhöz a kis kertünkben most növésben lévő zöld fűszernövényeket használtunk ízesítőként, de mind a kettő szárított fűszerekkel is elkészíthető.
Mi kendermagos, kenderolajas, zöldfűszeres pesztóval ettük, de lényegében bármivel ehetjük, amivel a kenyerünket is ennénk.
Hozzávalók a sötétebb színű, lapos kukoricalepényekhez
2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) kukoricaliszt
1/3 csésze hajdinaliszt
3 evőkanál olvasztott kókuszsír / olíva- vagy más étolaj
2 evőkanálnyi aprított zöldfűszer: például oregánó, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem
vagy 1 evőkanálnyi vegyes, szárított
2 gerezd áttört fokhagyma / mokkáskanál fokhagymapor
1 maréknyi napraforgómag
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál só / ízlés szerint
2.5 dl víz / szükség szerint

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kukoricalepények elkészítése
A felsorolt hozzávalókat a víz kivételével keverjük össze. A vizet apránként, fokozatosan adjuk hozzá, amíg nokedli sűrűségű, még éppen nem formázható, de nem is folyós tésztát kapunk.Mi egy 28X36 cm-es, papírral bélelt tepsiben vékony rétegben terítettük el.
20 percig sütöttük 185 fokon.
Hozzávalók a magasabb, élénksárga lepényhez
1.5 bögre kukoricaliszt3 evőkanál olvasztott kókuszzsír / olíva- vagy más étolaj
3 tojásnak megfelelő tojáspótló por, a csomagoláson található leírás szerint / nem vegánoknak tojás
2.5 dl víz / növényi joghurttal is elkészíthető / nem vegánoknak joghurt
1 lapos kávéskanál sütőpor
2 evőkanál vegyes, aprított zöldfűszer vagy 1 evőkanálnyi szárított
A lepény elkészítése
A hozzávalókat a víz kivételével keverjük össze. A vizet kisebb adagokban öntsük hozzá, addig adagoljuk, amíg piskótatészta sűrűségű, vastagon folyó tésztát kapunk.Ha nagyobb, például 28X36 cm-es tepsiben terítjük el vékonyabb, ha kisebb tepsiben, magasabb lepényünk sül. Könnyebben tudunk vele sütés után bánni, ha a tepsit papírral kibéleljük.
185 fokos sütőben 20 percig sütöttük.
Jó étvágyat!




A kukoricalepények recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | MUFFINOK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA