Jelentős a lecitin, foszfor, kalcium, magnézium, szilícium és vas tartalma, de a vitamin-profilja is figyelemre méltó. Kiemelve a vasat: naponta 10 dkg köles elfogyasztásával a napi szükséglet közel 50%-a biztosítható, ami óriási pozitívum, hiszen vastabletták és injekciók helyett egy ízletes köret elfogyasztásával megoldható a vasszükséglet jelentős részének garantálása. De ez még csak a kezdet, már ami az előnyöket illeti.
Ez az a köret, ami a fogyókúrázók kedvence, lévén könnyen emészthető, nem terheli meg a szervezetet. Telítetlen zsírokban gazdag, aminek hála, hatással van a zsíranyagcserére. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően szabályozza a vércukor szintet,, de immunrendszer-támogató jellemvonása is prioritást élvez. A kölest sokan szépítő gabonaként tartják számon, ami nem véletlen. Szilícium, és kovasav tartalma gyakorlatilag borítékolja a haj, a bőr, a fogak és a körmök egészséges állapotának megőrzését. Mivel karbantartja a kötőszöveteket, így rugalmasabbá, fittebbé varázsolja a bőrt, de az érfalakat is táplálja, karbantartva azok ruganyosságát. A fogzománc eredményes védelmén kívül megakadályozza a fogszuvasodást. Veseproblémák vagy húgyúti fertőzések idején érdemes fogyasztani méregtelenítő hatása miatt. A rossz koleszterin-szint csökkentésében is élen jár, s ennek a tulajdonságának köszönhetően a szív- és érrendszer jó barátja.
Trombózis és vesekő gátló jellemzője szintén kihangsúlyozandó. A hántolt köles történelme egészen a Krisztus előtti 70-50000 évre nyúlik vissza. Kínában találjuk ekkor magunkat, ahol a legelterjedtebb gabonanövényként előszeretettel használták. Az ókori görögök, egyiptomiak számára sem volt titok, hogy a köles rendszeres fogyasztása támogatja az egészséget, nem utolsó sorban kiválóan táplál. Mi magyarok a Honfoglalás óta ismerjük ezt a növényt, ám a népszerűsége ingadozó volt, koronként változott. Napjainkban óriási népszerűségnek örvend, finom íze és számtalan pozitív tulajdonságának köszönhetően. A fogyókúrázók mellett az egészségtudatos életmódot követőknek is pazar gasztronómiai alternatíva.