Lencseburger vagy fasírt zöldfűszeres basmati rizzsel
Hozzávalók 8 darab lencseburgerhez
1/2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) vöröslencse3 púpozott evőkanál zabpehely
1 púpozott evőkanál kendermag, lehet más őrölt mag is, de a kendermaggal a legfinomabb, és jelentősen nő tőle a burgerünk fehérjetartalma
1 púpozott evőkanál élesztőpor - elhagyható - finom sajtos íz érdekében
1 közepes, aprított lilahagyma / vöröshagyma
3-4 gerezd átnyomott fokhagyma
1 evőkanál glutamát és sómentes ételízesítő
1 kávéskanál himalája só
1 evőkanál szárított vagy friss petrezselyem zöldje
Puffasztott amarántmag, ezt használjuk zsemlemorzsa helyett a burgerek bevonásához
Kókuszzsír a tepsi kikenéséhez
Fűszerek:
őrölt bors, őrölt kömény, koriandar,
1 kávéskanál füstölt paprika
1/2 evőkanál piros fűszerpaprika
Természetesen a fűszerezés egyéni ízlés szerint történhet, szabadon változtatható.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A lencsefasírt elkészítése
1. A vöröslencsét kétszeres mennyiségű vízben 15 percnyi idő alatt megfőzzük. H a elfőné a levét pótoljuk a vizet. A megfőtt lencsét hagyjuk kihűlni.2. Az amarántmagon kívül mindent összehordunk egy tálba, hozzákeverjük a kihűlt lencsét is, és nagyon alaposan összekeverjük. A masszát hagyjuk állni legalább félórát. A végén jól formázható masszát kell kapnunk, ami nem baj, ha picit lágy állagú. Ha túlságosan lágynak éreznénk a masszát, tehetünk még bele 1 evőkanál zabpelyhet vagy zablisztet.
3. Egy lapos tányérra szórjunk bőségesen puffasztott amarántot és a burgerjeinket egyenként alaposan hempergessük meg benne. Ettől lesz kívül ropogós, belül puha, mint a vaj.
4. Nagyon kevés kókuszzsírral kenjünk ki egy tepsit és helyezzük bele a burgereket. (sütőpapíron is süthetjük)
5. Ha van fújós olajozónk, fújjunk pici olajat a burgerek tetejére is, ha nincs, akkor ecsettel vagy kiskanállal ici-picit kenjük be a tetejüket olvasztott kókuszzsírral.
6. Közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt szép pirosra és ropogósra sül.
Zöldfűszeres basmati rizs
A basmati rizs hozzávalói
1 bögre basmati rizs2,5 bögre víz
1 kiskanál só
Összevágott zöldfűszerek: petrezselyem, medvehagyma, zeller, kapor, és még amit szeretünk.
A basmati rizs elkészítése
1. A rizst tegyük fel 2 és félszeres mennyiségű sós vízbe főni. Forraljuk fel, aztán vegyük takarékra a lángot, és lassú főzéssel főzzük a rizst addig, amíg teljesen elfővi a levét. Ha takaréklángon lassan főzzük, mire elfővi a levét meg is puhul. A basmati rizsünk csodálatosan hófehér és gurulós szemű lesz.2. Vegyük le a tűzről és hűtsük ki kézmelegre, ekkor keverjük bele az összevágott zöldfűszereket, hogy azok a vitamintartalmukat megőrizzék.
3. Tálaljuk feldíszített tányéron a lencseburgerekkel.
Bulkpraktika
Ha a burgerfasírtokból marad másnapra, készíthetünk belőle kenyérbe/zsömlébe csomagolt szendvicset is, amit akár magunkkal vihetünk a munkahelyünkre is.
A zsömléket/kenyeret vehetjük készen a péknél, de süthetünk mi magunk teljes kiőrlésű tönkölylisztből. A receptet lásd a korábbi tökmagos kenyérreceptnél, csak most nem kenyeret, hanem zsömléket formázunk a receptben leírt tésztából.
Jó étvágyat!
A lencsefasírt zöldfűszeres basmati rizzsel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA