Ebben, a két zsírsavban bővelkedik a chia, de előnyei itt nem érnek véget, sőt. Kalcium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, és mangán tartalma is kiemelkedő. Népszerűségét mégsem ezeknek a jellemvonásainak köszönheti. A chia mag tápértéke ugyanis legelőször a fogyókúrázóknak tűnt fel. Kalória értéke alacsony, fehérjetartalma határozottan magas (16,5 g/100 g), és mindennek tetejében kis mennyiség is elég belőle ahhoz, hogy tökéletes jóllakottságot eredményezzen.
A fentiek tudatában talán már nem is meglepő a számodra, hogy a chiát rendszeresen nevezik szuperélelmiszernek. Már Krisztus előtt háromezer évvel ismerték az aztékok, ezt a varázslatos étket. A futók eledeleként is becézték, mivel a legendák szerint hírnökeik egy marék chia maggal indultak el a hosszabb utakra. Felhasználása olyan sokoldalú, hogy nehéz kiemelni csupán egyetlen területet. Egyrészt a vegánok eredményesen alkalmazhatják tojás helyett, hiszen folyadék hatására kocsonyásodik, így azokban a fogásokban, ahol a tojás összetartó szerepet lát el, sikerrel alkalmazható. Másrészt kiváló puding készíthető a közreműködésével.
A legfinomabb, ha növényi tejbe áztatod a chia magot, amit ízesíthetsz kakaóporral, fahéjjal, édesítővel, ahogy azt az ízlésed megkívánja. Harmadrészt bármilyen müzlihez hozzákeverheted, gabonához adhatod, hiszen nincsen karakteres íze, azaz bármihez passzol. A chia mag tápértéke számokban, 100 grammra levetítve: kalória kcal-ban megadva: 486, fehérje 16,5 g, zsír 30,7 g, melyből telített zsírsav 3,3 g, szénhidrát 42,1 g, melyből cukor 0 g. A chia mag nem csak megannyi egészséges anyaggal látja el a szervezetedet, de megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett garantáltan rendezi emésztésedet, megkönnyítve a mellékhelységhez kapcsolódó tevékenységeidet. Mindennek tetejében a belőle készített sós, vagy édes finomságok egyaránt ízletesek, és kellően laktatóak.