Újragondoltunk egy klasszikust. A brassói aprópecsenye egy népszerű, otthon is, éttermekben is gyakran felszolgált húsétel.
Reméljük a képeken látott növényi testvére is legalább olyan népszerű lesz a növényevők táborában.
Kedvencünkből, jackfruitból készítettük. Fűszerezésénél megtartottuk, illetve igyekeztünk utánozni a hagyományos ízesítést. Egyszerűsége ellenére nagyon finom lett. Akár maradék krumpliból is elkészíthető, mindenki, még a család nem vegán tagjai is szeretni fogják.
Brassói aprópecsenye jackfruitból - Hozzávalók 2 főre
10-15 darab kisebb, nem szétfővős, héjában főtt krumpli1 doboz jackfruit konzerv leszűrve, lecsepegtetve, kinyomkodva
1 közepes lilahagyma
1 kis vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma aprózva, de nem átnyomva
1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék*
1 csipet bors
1 mokkáskanál őrölt kömény / lehet kicsit több
1 kávéskanál folyékony füst / lehet kicsit több is
2 nagyobb löttyintésnyi étolaj felezve
körülbelül 2-3 deciliter víz vagy zöldséglé
1 kávéskanál füstölt paprika a tálaláshoz
himalája só ízlés szerint
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A brassói aprópecsenye jackfruitból elkészítése
1. A krumplikat héjukban főzzük meg, hagyjuk kihűlni és attól függően, hogy mekkorák, negyedeljük, felezzük el őket. Megtehetjük, hogy hűlés után meghámozzuk, de akár héjastól is feldarabolhatjuk.2. Egy löttyintésnyi étolajon, lassú tűzön pirítsuk meg a krumplit. Hosszasan, időnként kevergetve sül nagyon szép pirosra. Süssük egészen addig, amíg a jackfruit elkészül (kb. 20-25 perc)
3. A jackfruit konzervet szűrjük le, a feleslegesen benne maradó konzervlevet nyomkodjuk, facsarjuk ki belőle.
4. Pirítsuk meg a hagymákat, kissé karamellizálódóan.
5. Adjuk hozzá a fokhagymát, néhányszor keverjük át, majd adjuk hozzá a fűszereket egyszerre. Kavarjuk át néhányszor, tegyük hozzá a folyékony füstöt, ezzel is kevergessük egy kicsit. Sózzuk meg.
6. Tegyük bele a hagymás masszába a jackfruitszeleteket, pirítva kevergessük meg néhányszor, majd öntsünk hozzá annyi vizet / zöldséglevet, ami éppen csak ellepi. Főzzük a jackfruitot közepes lángon 20 percig úgy, hogy időnként hagyjuk elfőni a levét, iciri-picirit lepirítjuk, majd apródonként pótoljuk a vizet újra és újra. Kavargatáskor a jackfruit szeleteket nyomkodjuk egy kicsit apróbbra, de nem kell teljesen szálasra.
7. 20 perc főzés után pirítsuk kissé le újra és végleg. Mindvégig vigyázni kell, hogy a jackfruitos massza kissé lepiruljon, de ne égjen le.
8. Az időközben megpirult krumplit keverjük össze az elkészült jackfruittal.
9. Szórjuk meg füstölt paprikával és már tálalható is.
Megjegyzések:
*A BBQ fűszer összetevői: só, őrölt mustármag, fokhagyma granulátum, őrölt koriander, vöröshagymapor
A jackfruitot előző nap is elkészíthetjük, annál finomabb, minél hosszabban tudja átvenni a fűszerek és a hozzávalók ízét.
A héjában főtt krumplit is elkészíthetjük előző nap.
Jó étvágyat!
A brassói aprópecsenye helyett - Jackfruit pecsenye recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA