A képeken látható egyszerű és olcsó kenyér kukoricalisztből készült. Nem okvetlenül kell többféle lisztet kevernünk ahhoz, hogy jó, gluténmentes kenyeret ehessünk.
Sok esetben ugyanis a gluténmentesen, házilag készíthető kenyerek többféle liszt felhasználásával készülnek. Gyakran azért nem fogunk hozzá az elkészítésükhöz, mert pont olyan, pont annyi lisztfélénk éppen nincs a spájzban. A boltban kapható kenyerek és lisztkeverékek drágák, nem mindenki engedheti meg magának, nem is minden boltban beszerezhetők.
Mi most egy nagyon egyszerű, olcsó alternatívát mutatunk azoknak, akik nem idegenkednek a kukoricaliszt használatától. A kukoricaliszt a bolti gluténmentes lisztkeverékek egyik alapvető hozzávalója is, mert glutén nélkül is jól tűri a kelesztést és a sütést. Tésztáját hagymával ízesítettük, a sikért útifűmaghéjjal pótoltuk.
Ez a kenyér ízletes, könnyű, jól szeletelhető, nem morzsálódós, másnap is finom, ha egyszer megpróbáljátok, gyakran megsütitek majd.
A kenyér alapötletét a Kata Boszorkánykonyhája blogon találtuk. Az ott található receptet vegánosítottuk.
Kukoricakenyér hozzávalók
25 dkg kukoricaliszt2.5 dkg útifűmaghéj
0.7 dkg szárított élesztő
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 csipetnyi cukor
1 fej hagyma
1 púpozott mokkáskanál fokhagymapor (el is maradhat)
3.8 dl langyos víz
1 púpozott kávéskanál só / ízlés szerint
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Kukoricakenyér elkészítése
1. A hagymát félhold alakúra szeleteljük fel és a kókuszzsíron süssük meg, leheletnyi vizet hozzáadva, kissé pároljuk is puhábbra. Ha kész tegyük félre, hűtsük langyosra.2. A többi hozzávalót keverjük össze, adjuk hozzá apródonként a langyos vizet, a végén dolgozzuk bele a langyos sült hagymát is.
3. Keverőgéppel vagy kézzel dolgozzuk alaposan sima, összeálló, formázható tésztává. Helyezzük el a sütőedényben és tegyük félre kelni. Ez egy 25 dkg lisztből készült, nem túl nagy kenyér, arányos nagyságú sütőformába tegyük.
4. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük 200 fokig, ennyi idő elég is lesz a kelesztésre.
5. A mi kenyerünk 50 perc alatt sült meg, szépen feljött, megnőtt a sütőedényben.
Jó étvágyat!
Az egyszerű, hagymás kukoricakenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | KRÉMEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA