A recept mottója az lehetne, kevés hozzávalóból nagyszerűt sütni.
Most ebben a vírusos, karanténos, otthondolgozós időben sokan adják a fejüket sütésre. Egy ilyen, otthonunkban is könnyen elkészíthető kenyér, illetve kalácsféleség elkészítését javasoljuk nektek is megvalósításra. Bátran ígérhetjük, hogy, aki egyszer is megpróbálja elkészíteni, nem tud és nem is akar majd a sütéséről és fogyasztásáról leszokni. Ehetjük kalácsként lekvárral, vegán, édes magvajakkal, tehetünk rá sós kenőkrémeket, vegán felvágottakat.
A képeken látható – kenyérként is fogyasztható – fantasztikus textúrájú, valóban foszlós, pihe-puha, könnyű kalácsot tojás, vaj és tej felhasználása nélkül sütöttük. Az ötletet a japán hokkaidó kenyér ihlette, aminek a vegánosításával többször is kacérkodtunk már. Receptoldalakat böngészve bizonyára ti is sokan belefutottatok ennek a kenyérnek a receptjébe, de vegán változatot egyáltalán nem találtunk, ebből aztán arra következtettünk, hogy talán nem is megvalósítható tej, tojás és vaj nélkül. Mostanság vettünk egy nagy levegőt és mégis nekifogtunk. Érdemes volt. Páratlan finomságú kalácsunkat/kenyerünket azóta már többször megsütöttük a környezetünkben élő gyerekek és a felnőttek nagy örömére.
Néhány, egyáltalán nem nehéz szabály betartásával bárkinek sikerülhet. Olvassátok és tartsátok be a receptben megadott ajánlatokat és készítsétek el. Nem fogtok csalódni.
A hozzávalók közül a liszt milyensége és minősége nagyon fontos, az alaki sajátosságok megvalósítása csupán technikai kérdés. A formázás megvalósításához okvetlen nézzétek meg a receptleírásban található képeket! Mi a Bulkshopban kapható 00-ás Pizzalisztet használtuk hozzá, ami rendkívül jó textúraképző sütési tulajdonságokkal rendelkezik – azért alkalmas pizzasütésre is.
A foszlós kalács hozzávalói
Az előtésztához:2 dkg pizzaliszt
1 dl kókusztej
A kenyér elkészítéséhez:
30 dkg pizzaliszt
2 dl langyos kókusztej
2 kávéskanál cukor
1 csomag porított élesztő (7 g)
1 lapos kávéskanál himalája só
3 dkg puha (olvadt tisztán növényi) margarin
A tetejére:
1 evőkanál kókusztej + 1 mokkáskanál cukor
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A foszlós kalács / kenyér elkészítése
1. Először készítsük el az előtésztát. A 2 dkg pizzalisztet oldjuk fel az 1 dl kókusztejben. Keverjük simára és tegyük a tűzhelyre, közepes lángra, sűrítsük be. Nem kell megvárni, amíg bugyogva felfő, körülbelül 70 fokon már besűrűsödik.Az előtésztát szobahőmérsékleten langyosra hűtsük ki.
2. A többi hozzávalót, a margarin kivételével keverjük össze és dolgozzuk hozzá az időközben langyosra hűlt előtésztát is.
3. Sima felületű, a keverőtál oldalától elváló tésztát dagasszunk belőle. Ne sajnáljuk a kidolgozásra az időt és a munkát. Géppel is dolgozhatunk. A művelet 5-7 percig is eltart.
4. Amikor a tésztát kidolgoztuk, több részletben adjuk hozzá a megolvadt margarint. Ezt is alaposan, egészen a zsiradék integrálódásáig végezzük el.
5. Folpackkal letakarva kelesszük egy teljes órán át.
6. Válasszunk egy nem túlságosan nagyméretű kenyérsütő formát (a mienk 10cm X 20cm volt). Nagyon fontos, hogy a sütőedényünk ne legyen nagy, a megformázott nyers tészta ki kell majd töltse. A sütőformát kissé kenjük ki, hogy sütéskor ne ragadjon bele a tészta.
FONTOS!
7. Innentől okvetlen nézzétek meg a képeket a receptleírásban!
8. A megkelt tésztát borítsuk ki egy gyúródeszkára és a sütőedényünk szélességét megháromszorozva, háromszoros szélességben nyújtsuk el a tésztát. Mi 30 cm szélesre nyújtottuk
(a tepsink 10 cm széles volt). Lásd a képet!
9. Az elnyújtott tésztát három egyenlő szélességű csíkra vágjuk fel, az egyes csíkokat hosszában tekerjük fel. Lásd a képet!
10. A feltekert tésztadarabokat szorosan tegyük bele a kissé kizsírozott sütőedénybe. Lásd a képet!
Kenjük meg a tetejét cukros növényi tejjel.
11. Újabb 1 óra kelesztés után 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percet.
A tészta meglepően magasra fog nőni, ha a tepsink nem volt túlságosan nagy. Mondhatni „a tepsiből kidagad”.
12. Vegyük ki a sütőből és a sütőedényből is, ne a tepsiben hűtsük ki.
13. Kihűlt állapotában szeleteljük vagy tépjük szeletnyi darabokra és gyönyörködjünk benne, hogy milyen szépen foszlik.
Jó étvágyat!
A Foszlós vegán kalács vagy kenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA