A képeken látható kolbászok azért kapták előnévként a „buli” szót, mert készítésük nagyon kiadós – egyetlen csomag (30 dkg) tofuból 10 darab kolbász – de akár több is – készíthető. Ha több vendéget várunk bőven jut belőle mindenkinek, de akár egy 4-5 fős család vacsorája/ebédje/szendvicse is kijön belőle. A kolbászok elkészítése a gőzöléses puhítás miatt kissé munkás, de minden munkával együtt is megvan egy óra alatt. Nem beszélve az áráról. A szupermarketekben kapható vegán kolbászkákhoz viszonyítva lényegesen olcsóbb, ha mi magunk készítjük, nincs benne semmilyen adalékanyag, tartósító, ízesítő, állagjavító.
A kolbászok nagyon ízletesek, fűszeresek, a hozzásütött puha zsömlék/bagettek nagyon finomak, pazarul illenek egymáshoz. A bagettek dagasztás után rövid ideig kelnek csak, nem kell rájuk órákat várni, aki kipróbálja biztos lehet benne, hogy még sokszor, nagyon sokszor megsüti. Kenyérsütő formában kenyérvekniként is elkészíthető, jól szeletelhető, több napig puhán maradó kenyér. Nekünk egy idő óta a kedvencünk. A hozzávaló lisztkeveréket egy internetes felületről tanultuk. (Hivatkozást lásd lent).
Hozzávalók a kolbászokhoz
1 csomag (30 dkg) tofu2 evőkanál inaktív élesztőpor
1 nagy evőkanál kukoricaliszt / barna rizsliszt
1 nagy evőkanál kukoricadara / rizsmorzsa
1 kisebb fej hagyma apróra vágva
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
1 lentojás (1 evőkanál lenmag őrölve + 3 evőkanál víz)
2 evőkanál paprikaolaj vagy
1/2 zöldpaprika aprózva
Fűszerkeverék:
1 kávéskanál fokhagymapor
1/2 kávéskanál hagymapor
1 lapos kávéskanál só
1 kávéskanál füstölt paprika
2 kávéskanál paprikapor
1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
1 kávéskanál oregánó
1/2 kávéskanál őrölt kömény
1/2 kávéskanál feketebors
1/2 kávéskanál chilipor (ha szeretjük a csípőset vagy 2 evőkanál édes csiliszósz)
bármilyen kedvenc fűszer, amit szeretünk, bármelyiket a felsoroltakból el is hagyhatjuk.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A tofukolbászok elkészítése
1. Szétvágott celofános sütőzacskókba csomagoljuk majd a kolbászokat (esetleg alufóliába). Szabjuk le ezeket a celofándarabokat. 1 ívet négyfelé vágjunk.2. Készítsük el a fűszerkeveréket. A felsorolt fűszereket keverjük össze.
3. A hagymákat aprítsuk össze, ha van darabológépünk azzal.
4. A tofut reszeljük le, aprítsuk fel. (Ne legyen pépes.)
5. A fűszerkeverék kivételével mindent tegyünk egy tálba és nagyon alaposan keverjük össze, a kezünkkel gyúrjuk, macsgáljuk össze.
6. Tegyük bele a fűszerkeveréket is, ismét alaposan gyúrjuk, nyomkodjuk, keverjük a masszát.
7. Ha van időnk néhány órára, akár egész éjszakára tegyük a masszát a hűtőbe. A pihentetés jót tesz neki, összeérnek az ízek, de pihentetés nélkül is elkészíthetjük.
8. A masszából egy-egy nagyobb evőkanálnyi mennyiséget tegyünk a celofándarabok hosszabb oldalára, a celofán segítségével formáljunk belőle hengereket, a hengerek végét cérnával kössük be. Lásd a képeket.
9. Tegyünk fel egy nagy lábosban vizet forrni. Egy gőzölő edényt tegyünk fölé (egy szűrő is megteszi) fedjük be és gőzöljük a becsomagolt kolbászokat fél óráig.
10. Hűtsük ki, bontsuk ki a csomagolásból őket.
A bagettek hozzávalói (8-10 darab)
7.5 dl langyos víz3 dkg útifű maghéj
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál cukor
1 dkg durvára őrölt lenmag
30 dkg hajdinaliszt
15 dkg barna rizsliszt
10 dkg kölesliszt
1 csomag szárított élesztő
3 evőkanál olvasztott kókuszolaj
A bagettek elkészítése
1. A sütőt 50 fokos hőmérsékletre melegítsük elő.2. Az útifű maghéjat keverjük bele a 7.5 dl langyos vízbe és tegyük félre zselésedni.
3. A liszteket, sót, cukrot, élesztőt keverjük össze.
4. A kókuszzsír olvasszuk meg.
5. A lisztkeverékhez adjuk hozzá a zselésedett folyadékot és dagasztógéppel vagy kézzel 6-8 perc alatt dagasszuk simára. Egészen addig, amíg a sima tészta elválik az edény falától. A dagasztás vége felé 2-3 részletben adjuk hozzá az olvadt kókuszzsírt.
6. A megdagasztott tésztát vágjuk 8-10 darabra és formáljunk belőlük zsömléket vagy hosszúkás bagetteket.
7. Helyezzük a formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, tegyük a tepsit 10 percre az előmelegített langyos sütőbe és 10 percig ezen a hőmérsékleten kelesszük. (50 fok)
8. A sütő hőmérsékletét 10 perc után állítsuk át 200 fokra és süssük a zsömléket 35 percig.
9. A zsömléket vegyük ki a sütőből, néhány percre takarjuk le őket egy vastagabb, összehajtott konyharuhával vagy abrosszal, hogy a héjuk kicsit megpuhuljon.
A bagettek eredeti receptje:
http://www.inforabakoz.hu/blog/olvas/gluten-tej-tojas-kukorica-es-burgonyamentes-barna-kenyer-2015-09-25-160201
Jó étvágyat!
A növényi sajttal töltött banánvirág recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA KOLBÁSZOK | HÚSHELYETTESÍTŐK