Aki úgy dönt, hogy növényevő életmódra vált, bizonyára gyakorta készít paellát, hiszen a paella egy könnyen elkészíthető, laktató étel, elkészítése sem bonyolult, a maradék a hűtőben napról napra finomabbá nemesül. Mi egyenesen imádjuk.
Gyakran készítjük gombával, hiszen a Bulkshopban kapható szárított gombák kitűnően felhasználhatók hozzá, de nagyon jól elkészíthető jackfruittal és tofuval is.
A megjegyzéseknél a tofus és a jackfruitos paella készítésére is tanácsokat adunk.
Erről az ételről, még autentikus formájában is azt lehet mondani, hogy „ahány ház, annyi szokás”.
A gombán, jackfruiton, tofun kívül sokféle zöldség kreatív felhasználásával, tápanyagokban, tápértékben gazdag ételt varázsolhatunk, ha nem is percek alatt, nem sok munkával.
Ez az eredetileg spanyol étel, igen elterjedt a világban, országonként, tájegységenként készülhet más és más hozzávalókból, ami mindegyikben közös, hogy kerekszemű, jól duzzadó rizsből készül. Mi a Bulkshopban kapható Lorenzo márkájú rizottó rizst használtuk hozzá, és ez a döntésünk nagyon jónak bizonyult. A rizsszemek hatalmasra, puhára, omlósra, mégis gurulósra, cseppet sem ragacsosra főttek.
Általában a paellák ízesítéséhez sáfrányt is használnak, de ez nálunk elég nehezen beszerezhető fűszerféle, mindenesetre, ha van ilyenünk okvetlen használjuk.
Az autentikus paellák tengeri kagylóval készülnek, ha szeretjük a tengeri herkentyűk ízét nyugodtan csíkozzunk a fővő paellába 1-2 algalapot is.
Sokan vagyunk, akik elfordultunk a húsevéstől, sokan olyanok is, aki csak a húsevés gyakoriságát csökkentették vagy szándékoznak csökkenteni. Nekik is, de a kimondottan húsevőknek is egyaránt ajánlható ez az egytálétel, szinte jobb és ízletesebb is, mint a szokványos rizses hús.
A hozzávalókat nagyvonalúan, inkább csak az arányokra ügyelve adjuk meg, ahogy az előzőekben már utaltunk rá, mindenki elkészítheti a saját ízlésének megfelelően és hozzávalókkal is.
Paella hozzávalók 4 személyre
1 evőkanál Gefro Balance kerti zöldségpor / 1 zöldségleves kocka / 1 evőkanál natúr, adalékmentes ételízesítő1 liter víz
1 nagyobb löttyintésnyi (4 evőkanálnyi) étolaj, mi nyersen sajtolt olívát használtunk
1 dl száraz, alkoholmentes fehér bor
2 bögre rizottó rizs
1 közepes méretű kockázott vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
7 db shiitake gomba
4 nagyobb darab fafül gomba
10 darab apró csiperke gomba (mi barnát használtunk)
1 közepes méretű sárgarépa
1 zellerszár
8 darab koktél vagy más apró paradicsom / 1/2 doboz darabolt konzerv paradicsom
1/2 színes kaliforniai paprika
1 csésze kiengedett mirelit borsó
1 kávéskanál füstölt (édes) paprika
1 kávéskanál édes paprikapor
só ízlés szerint, ha a zöldséglétől nem lenne elég sós
aprított petrezselyem és citromgerezdek a tetejére
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Paella elkészítése
1. Előkészületek:A szárított gombákat meleg vízbe áztassuk be 1 órára, de akár egész éjszakára.
A zöldséglevesport, zöldségleveskockát oldjuk fel 1 liter vízben.
A zöldségeket mossuk meg, daraboljuk fel:
A répát nagylyukú reszelőn reszeljük le, a paradicsomokat felezzük el.
Az apró csiperke gombákat felezzük el.
Az áztatott gombát nagyvonalúan daraboljuk fel (a siitake gomba kemény tönkjét vágjuk ki, (nem lesz rá szükség).
A többi zöldséget falatnyi darabokra vágjuk.
A hagymát, fokhagymát viszonylag finomra daraboljuk fel.
A rizst mossuk meg.
2. főzés: (Tartsuk be a leírásban megadott sorrendet!)
A maradék 2 evőkanálnyi étolajon pároljuk puhára a gombákat (4-5 perc).
A megpárolódott gombákat szedjük ki, tegyük félre.
A serpenyőbe öntsünk még kevés olajat, az olajon puhítsuk, süssük meg a hagymát, amikor jónak véljük, tegyük bele a fokhagymát is és kavargassuk még 1-2 percig.
Keverjük hozzá a paradicsomot, a bort, a porpaprikákat, ha használunk fűszert azt is, és ezt a keveréket is forraljuk 4-5 percig lassú tűzön, amíg a lé szinte elfő.
Ebbe a lébe tegyük vissza a gombát, minden más zöldséget, öntsük fel a zöldséglével, tegyük bele a rizst is.
Keverjük össze a zöldségeket és a rizst egyszer, alaposan, de aztán már ne kevergessük az ételt.
Forraljuk fel, lassú tűzön 12-15 percig pároljuk. Kóstoljuk meg, hogy a rizs megpuhult-e.
Ha a rizst puhának érezzük, húzzuk félre a tűzről, fedjük be és 10 percen át hagyjuk állni.
Megjegyzések:
A paellát 1 csomag felkockázott tofuból vagy egy alaposan lecsepegtetett, levétől kicsavart jackfruit konzervből is elkészíthetjük. Ezekkel az alapanyagokkal az elkészítésnél ugyanúgy járjunk el, mint a gombával. Süssük és pirítsuk meg előre őket.
Jó étvágyat!
A gombás paella recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA