Hús nélküli töltött káposzta sütőben sütve a karácsonyi asztalra
Mi most egy vegetáriánus változatot főztünk tojással, de a receptben szereplő egy tojást nyugodtan cseréljük le egy evőkanál kukorica- vagy más keményítőre, útifű maghéjra és ez esetben a vegán táplálkozásba is beilleszthető ételt tudunk készíteni.
A felhasznált alapanyagok gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán olvasható információkat is.
Hozzávalók 6 töltött káposztához / 3 fő részére
6 levél és 50 dkg aprózott savanyú káposzta1 bögre (2,5 dl-es) főtt rizs (1/2 bögre száraz jázmin rizs)
40 dkg barna vagy fehér csiperke (vegyesen is lehet)
1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
2 púpos evőkanál kendermag
2 dl növényi tejszín
1 tojás vagy vegán változat esetén 1 evőkanál kukorica- vagy más keményítő / útifű maghéj
Fűszerek:
1 púpos kávéskanál füstölt paprika (fontos)1 mokkáskanál folyékony füstaroma (elmaradhat) 1 mokkáskanál chili paprika
kevés őrölt kömény, bors, szerecsendió, bármilyen fűszer, amit szerettek,
só ízlés szerint
1-2 evőkanálnyi szójaszósz (elmaradhat)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Elkészítés
1. Kétszeres mennyiségű zöldség alaplében vagy vízben főzzünk meg fél bögre rizst.A könnyű, pillanatok alatt elkészíthető zöldség alaplé elkészítését lásd:
zöldségalaplé recept
Nem baj, ha a rizs nem teljesen puha, a káposztába töltve majd tovább puhul.
2. Készítsük el a gombát. Megtisztítás után a nagylyukú reszelőn reszeljük le. A megpirított hagymához és fokhagymával együtt pároljuk meg, szűrjük le a felesleges levet, ami a párolás során keletkezik. Tegyük a levet félre.
3. A rizst, a megpárolt gombát, a kendermagot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk, keverjük masszává. Ha a massza kissé híg lenne tegyünk hozzá 1 lapos evőkanál kukoricakeményítőt vagy útifű maghéjat.
4.Töltsük a masszát a levelekbe.
5. Egy tepsi alját béleljük ki az aprózott káposzta felével (esetleg aprózzuk tovább). Locsoljuk meg a növényi tejszínnel és öntsük rá a gombák félretett levét. Helyezzük rá a megtöltött káposztákat.
6. Fedjük be az aprózott savanyú káposzta másik felével, locsoljuk meg a növényi tejszínnel és 1-2 evőkanálnyi szójaszósszal. Fedjük be alufóliával, amit a sütés utolsó 10 percére leveszünk a tepsiről.
30-40 percig süssük.
Jó étvágyat!
A hús nélküli töltött káposzta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK