A képeken látható ételt kölesalappal, a hús helyett jackfruittal rétegezve készítettük el. Rettentően finom lett, ha lehet azt mondani sokkal finomabb, mint húsos testvére. A gazdag rétegezés miatt a kellevelek szinte teljesen integrálódtak az ételben, alig lehetett látni őket a felszeleteléskor, viszont a töltelék tökéletesen átvette a sült kel jellegzetes ízét vagy a kel vette át a töltelékét, ezt most már nehéz lenne eldönteni, mert azonnal elfogyott, pedig hatalmas adag volt. A jackfruit tökéletesen pótolni tudta a húst, egészséges, ízekben és jóféle tápanyagokban gazda ételünk könnyű, nem terheli túl a gyomrot, bárkinek ajánlani tudjuk.
Ti, akik szeretitek a rakott kelt, okvetlen készítsétek el. Nem fogtok csalódni.
A rakott kel jackfruittal hozzávalói
Egy nagyobb tortaformához vagy egy közepes méretű tepsihez
1 nagyobb fej kelkáposzta csíkokra vágva
1 doboz jackfruit konzerv
1/2 bögre (1 bögre = 2,5dl) köles
1 fej lilahagyma
3 szál újhagyma / fehér hagyma / kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 kaliforniai paprika kockákra vágva
1/2 csokor aprított petrezselyemzöld
3-4 evőkanál olívaolaj
só

Fűszerek
1/2 káváskanál fokhagymapor
1/2 kávéskanál hagymapor
1 kávéskanál BBQ fűszer*
1/2 kávéskanál őrölt kömény
1 csipet bors
Kesutejfölhöz
1/2 bögre áztatott kesudió
2 rizskrém
sóval
aki szereti tehet bele 1 evőkanál inaktív élesztőport.

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A rakott kel jackfruittal elkészítése

1. Áztassuk be a kesudiót forró vízbe a növényi tejfel elkészítéséhez.
2. A kölest háromszoros mennyiségű vízben főzzük meg (15 perc), fedjük be és készítsük elő a többi hozzávalót. Mikor kissé kihűlt a köles, vágjunk bele petrezselyemzöldet, kockázott kaliforniai paprikát, újhagymaszárat.
3. A kelt csíkozzuk fel, forraljuk 1-2 percig sós vízben, majd szűrjük le. Tegyük félre.
4. Készítsük elő a jackfruitot. A konzervlevét szűrjük le, hagyjuk lecsepegni a visszamaradó jackfruit szeleteket.
A lilahagymát, hagymát és az újhagyma fehér részét, a fokhagymát süssük, kavargassuk, amíg kissé, de csak kissé megpirul.
Tegyük bele a fűszereket, kavargassuk velük 1-2 percig, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett jackfruitot.
Erős lángon, kevergetve süssük, amíg a jackfruit szeletek megpirulnak. Pirulás közben a kavaróeszközünkkel, villával nyomkodjuk szét a jackfruit szeleteket. Ha szükséges vegyük le a lángot, ne égjen, csak piruljon a jackfruit. (7-10 perc)
Kóstoljuk meg a jackfruitot, legyen egy picikét túlízesített, intenzív ízű.
5. A kesudiót, rizskrémet, sót, ha használunk az inaktív élesztőport turmixoljuk össze.
6. Olajozzuk ki a sütőformát és a hozzávalókat rétegezzük egymásra.
Köles, kel, jackfruit, majd ismételjük. A tetejére kelkáposzta kerüljön. Minden egyes réteget locsoljunk meg kesutejföllel. (Lásd a képet.)
Ha elkészültünk a rétegzéssel a tetejét is locsoljuk meg a tejföllel. Sütés közben, ha a teteje erősen pirulna, fedjük le lazán sütőpapírral, de semmiképpen ne zárjuk le szorosan.
7. 55 perc alatt sült a mienk, az elején 180 fokon légkeveréssel körülbelül 20 percig, utána a sülés végéig levettük a hőmérsékletet 150 fokra.
Megjegyzések
Amikor a jackfruitot kivesszük a serpenyőből, a visszamaradó olajban süssünk meg 3-4 fej felszeletelt gombát vagy egy kis üveg szeletelt, lecsöpögtetett konzervgombát, használjuk fel az utolsó előtti rétegben, nem rontja el az ételünket.
Nézzétek meg más jackfruitból készült ételeink receptjét is.

Jó étvágyat!





A húsétel helyett - rakott kel jackfruittal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | NÖVÉNYI FEHÉRJEFORRÁSOK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA