A Bulkshop kínálatában mostanság jelent meg a jackfruit konzerv, ami kitűnő húshelyettesítő, sokoldalúan, sokféle ízesítéssel és formában elkészíthető, bónuszként pedig igen költséghatékony hozzávaló. A képeken látható mennyiséget egyetlen konzerv felhasználásával készítettük. Kiadós, laktató étel lett belőle. Mi húspótló feltétként ettük salátával és rizzsel, de vendégváró mártogatósként is megállja a helyét. Hidegen is finom.
Ennek az ételnek az ötletét egy külföldi oldalon láttuk. A receptet nem teljes mértékben vettük át, a hozzávalókat és az elkészítés módját a saját lehetőségeinkhez igazítottuk. (Hivatkozást lásd lent.)
A jackfruit krokett hozzávalói
1 leszűrt, lecsöpögtetett jackfruit konzerv3 közepes méretű krumpli
1 közepes méretű vöröshagyma fele / 1 fehér hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál fokhagymapor
1/2 kávéskanál hagymapor
1 mokkáskanál bors
1 kávéskanálnyi bármilyen fűszer, amit szeretünk (pl. kömény, koriander, stb.)
4 evőkanál inaktív, étkezési élesztőpor (lehet több)
himalája só
1-1.5 bögre víz
1 bögre (2,5 dl) csicseriborsóliszt
3-4 evőkanál étolaj
1 bögre rizsmorzsa (zsemlemorzsa is jó, ha nem kell, hogy GM legyen)

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A jackfruit krokett elkészítése
1. Tisztítsuk meg a burgonyát, kockázzuk fel.2. A konzervet szűrjük le, a levére nem lesz szükség. Öblítsük le.
3. A hagymát, fokhagymát aprítsuk fel.
4. A hagymát az olajon pároljuk meg, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket.
5. Kavargassuk néhány percig, majd adjuk hozzá a jackfruitot és a krumplit.
6. Öntsük fel a vízzel.
7. Főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul és elfő a víz. Pótoljuk a vizet, ha szükséges, mert a krumpli még nem főtt meg. Mindig csak kevés vizet adjunk hozzá, mert a végeredmény sűrű, lé nélküli kell hogy legyen.
8. A megfőzött hozzávalókat vagy krumplinyomóval vagy darabológéppel aprítsuk durvára, nem kell, hogy pép legyen.
9. Adjuk hozzá a csicseriborsólisztet, keverjük össze és hagyjuk a masszát kihűlni. Egyszerűbben lehet formázni, ha fél-egy órára betesszük a hűtőbe, de hűtés nélkül sem lehetetlen kroketteket formázni belőle.
10. A megformálásban nagy segítségünkre lesz a rizsmorzsa, amelyben alaposan forgassuk meg a kroketteket, ez fogja megadni, a szépen kiigazított, végső hengeres formát.
11. Egy tepsi alját béleljük ki papírral és alaposan kenjük be olajjal. A megformázott kroketteket forgassuk meg néhányszor az olajos papíron, hogy körbe, vékonyan bevonja őket az olaj.
12. 180 fokra előmelegített sütőben a rizsmorzsa pirulásáig süssük. (Nagyjából 20 perc)
A recept alapötlete az One Green Planet oldalról származik.
Nézzétek meg más jackfruitból készült ételeink receptjét is.

Jó étvágyat!



A jackfruit krokett recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA