Sokan vagyunk, akik egészségügyi, elvi okokból nem fogyasztunk szóját, így a belőle készült tofut sem. A kendertofut nem is igazán helyes tofunak nevezni, hiszen ez a név a szójából nyert szójafehérje közismert neve. Valahogyan mégsem tudtuk a nevét magyarítani, pl. kenderfu-nak nevezni. Szívesen vesszük ötleteiteket.
A kendertofu tökéletesen helyettesíti a szójából készült testvérét, még az íze is kísértetiesen hasonlít.
Pontosan ez az „íztelenség”, ami a legnagyobb előnye – ahogy a szójatofunak is –, úgy ízesíthetjük, ahogy kedvünk tartja, ahogy éppen szükségünk van rá.
Konyhai alapanyagként is ugyanúgy és ugyanarra használhatjuk, mint a szójatofut. Talán egy kicsit morzsálódósabb, gyengédebb bánásmódot igényel. Pácolásnál, panírozásnál bánjunk vele kíméletesen, mindenek előtt vágjuk vastagabb szeletekre, helyezzük széles lapos lapátra, azzal emeljük meg. Más ételeknél, kifőtt tészták esetén, pácolt, ízesített változatát morzsoljuk az étel tetejére vagy gyengéden keverjük az ételbe.
Pácolva kenyerünkre tehetjük felvágott helyett. Melegszendvicset is készíthetünk vele.
Kenyérre kenhető krémek készítésével kiadós, jól használható, ízletes része lesz reggelinknek, vacsoránknak, vaj vagy margarin helyett alapja lesz szendvicseinknek.
Kitűnő növényi burger / fasírt készíthető belőle.
Édesített változatot is készíthetünk, túrókrém utánzatot, pudingot, nagyon finom mazsolásan, édesen batyus süteményekbe töltve.
Állagát megszilárdíthatjuk agagarral is, így egy nagyon jól pácolható, felkockázható változatot kapunk, amit változatos páccal salátákba keverhetünk, viszont az agaragarral szilárdított változat nem melegíthető.
A kendermag egészségre gyakorolt jótékony hatásáról kötetnyi irodalom lelhető fel az interneten, de a mi posztjainkban is nagyon sokat írtunk róla. Az orvosi irodalom, nemzetközi gyógyászati kísérletek igazolták gyógyító hatását. Talán egyetlen gátja a szélesebb körben való elterjedésének, hogy kissé drága.
Engedjük meg magunknak legalább vasárnap a fogyasztását, mint régen - amikor még húst ettünk - a rántott húsét.
A kendertofut elkészíthetjük hántolatlan és hántolt kendermagból is, mind a két elkészítési módot leírjuk az alábbiakban.
A hántolt magból elkészítése egyszerűbb, viszont drágább, hántolatlan kenderből készült változata olcsóbb, viszont egy művelettel hosszabb elkészíteni. Ízben és állagban nincs különbség köztük.
A kendertofu készítésekor visszamaradó savó igen értékes, semmiképpen nem szabad kidobni, turmixaink, leveseink alapleveként felhasználható, de simán is megiható.
A képeken fél csomag (12.5 dkg) kenderből készült mennyiségeket láttok. A kendertofu elkészítéséhez csak három összetevő kell. Kendermag, víz, ecet.
Hozzávalók a hántolatlan kendermagból készült tofuhoz
12.5 dkg (fél csomag) hántolatlan kendermag1 liter víz + az áztatáshoz
2 evőkanál ecet
A "hántolatlan" kendertofu elkészítése
1. A kendermagot 24-48 órára áztassuk be, az áztatóvizet időnként cseréljük le. A második napon látjuk majd, hogy a kendermagok egy része kicsírázik.2. Áztatás után szűrjük le az áztatóvizet, a megázott magot öblítsük le és 1 liter vízzel helyezzük a turmixba, alaposan turmixoljuk meg, ha túl sűrű, nyugodtan tegyünk még hozzá vizet, hogy a turmix könnyebben vigye.
3. A megturmixolt kendermagot egy sűrű szitán szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a „tejet”. Elegendő szitán átszűrni, ebben a fázisban még nem szükséges tüllszerű anyagon átszűrni.
A kiszűrt kendermaghéj nem nagyon használható semmire, ezt kidobhatjuk, illetve saját megfigyelésünk szerint a madarak téli etetésére szánt madárkalácsok része lehet.
4. A kinyert kendertejet egy lábasban tegyük fel főni, amikor felfőtt adjunk hozzá két evőkanál ecetet. Az ecettől a kenderfehérje látványosan kicsapódik, túrószerűvé esik össze.
5. Egy szűrőt béleljünk ki tüllszerű anyaggal, a kicsapódott fehérjét ezen szűrjük át, az anyagot összefogva nyomkodjuk ki belőle a savót, éjszakára fel is akaszthatjuk egy fakanál nyelére, hogy tovább tudjon csöpögni. (Lásd a képet!) A kiszűrt savó nagyon értékes, fogjuk fel, hűtőben tárolva más ételeink készítésénél felhasználható.
A kendertofut felhasználásig tároljuk hűtőben. Néhány napig jól eláll.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Hozzávalók a hántolt kendermagból készült tofuhoz
12.5 dkg (fél csomag) hántolt kendermag1 l víz
2 evőkanál ecet
A kendertofu elkészítése
Hántolt magból lényegesen egyszerűbb elkészíteni a tofut, nem kell előtte a kendermagból a kendertejet kinyerni. Nincs veszteség, semmit sem kell kidobni.1. A hántolt kendermagot öntsük fel egy liter vízzel.
2. Alaposan turmixoljuk meg.
3. A megturmixolt kendert a folyadékkal együtt forraljuk fel.
Adjunk hozzá két evőkanál ecetet. Látni fogjuk, hogy az ecettől a kenderfehérje látványosan kicsapódik.
4. Egy szitát béleljünk ki tüllszerű anyaggal és a kicsapódott fehérjét fogjuk fel a tüllben, a savót nyomkodjuk ki belőle.
5. A tüllanyagot összekötve, egy fakanálra felakasztva hagyjuk még csöpögni.
A savót ne dobjuk ki.
Jó étvágyat!
A kendertofu recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: sajtok | KENYEREK