A képeken látható kenyérben sült kolbász vegán étel, mert a benne látható grill kolbász (Vegán Manufaktura Füstölt Grill Bászka) búzafehérje alapú, de igény esetén minden további nélkül gluténmentessé tehető, a bászka szójavirslire cserélhető benne (Vegabond Szója Natur Páros). Mind a két variációt kipróbáltuk, ízben és állagban egyaránt nagyon finom, kézbe fogható, uzsonna- és vacsorételt kapunk, amely kiválóan alkalmas partik, vendégségek kínáló ételeként is.
Mi a szokásos jól bevált, mondhatni elronthatatlan kenyérreceptünket használtuk a „csomagolóanyag” elkészítéséhez. A bászkát és a virslit héjuktól megfosztva, nyersen, előzetes feldolgozás nélkül csomagoltuk a kenyérkékbe, együtt sütöttük a kenyérrel.
A kisült rúdkenyerekben a virsli is, a bászka is kissé elvált a kenyértésztától, ide, ebbe a résbe nyomkodtunk ízesítőket, hojszin szószt, ketchupot, mustárt, édes csiliszószt, volt, aki majonézt, ki mit szeretett. Mindenki a saját jól bevált szószára, ízesítőjére szavazott. Ma már a kereskedelmi forgalomban, így nálunk a Bulkshopban is többféle ízesítő szósz, öntet kapható, használjuk ezeket bátran.
Minden kenyérkébe tömködtünk apróra vágott zöldfűszereket, bazsalikomot, oregánót, kevés kakukkfüvet, ki mit szeretett. Csúsztattunk a résekbe zöldpaprikát, salátalevelet, uborkaszeleteket. Gazdag, saját, egyéni ízlésünkhöz igazított vegán hotdogjainkat szinte faltuk, annyira finomak voltak.
Készítsétek el ti is, nem fogtok csalódni.
Hozzávalók 3 darab „hotdoghoz”
3 szál Vegabond szója Naturpáros virsli a vegán, gluténmentes változathozvagy 3 szál grill bászka (Vegán Manufaktura termék) a vegán változathoz
A kenyérhez:
5 dkg barna rizsliszt5 dkg kölesliszt
5 dkg hajdinaliszt / cirokliszt
5 dkg tápiókaliszt (keményítő)
1 nagyon púpos evőkanál útifű maghéj
1 evőkanál őrölt lenmag (elmaradhat)
1 kiskanál só
2.5 dkg friss élesztő / fél tasak szárított
1 löttyintésnyi étolaj
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Elkészítés
1. Készítsük el a kenyértésztát.Az útifű maghéjat 2.5 dl meleg, de nem forró vízbe áztassuk be és várjunk a kocsonyásodásig. (10 -15 perc).
2. A liszteket keverjük össze a lenmaggal, sóval.
3. A liszt közepébe kialakított mélyedésbe futtassuk fel 0.5 dl vízben az élesztőt.
4. Adjuk hozzá az útifű maghéjat és keverjük / dagasszuk össze. A lisztkeverék nehezen keveredik a kocsonyás útifű maghéjjal, segítsünk be a dagasztásba a kezünkkel is. Menni fog.
5. Amikor a tészta összeáll, löttyintsünk rá kevés étolajat és géppel dagaszthatjuk tovább, amíg a tészta az edény falától simán elválik. (2-3 perc)
6. A tésztát harmadoljuk el.
Lisztezett deszkán a kezünkkel, tenyerünkkel formázzunk a virsli / bászka hosszának megfelelően téglalapokat, amelyek annyira szélesek, hogy kényelmes felcsavarást biztosítanak.
7. A kialakított téglalapokat kenjük meg a kedvenc vegán / gluténmentes szószunkkal (mi hojszin szószt használtunk, leírását lásd a megjegyzéseknél).
8. A virslit / bászkát fektessük a tésztalapra és lisztezett kézzel szorosan tekerjük fel.
9. Hideg sütőbe helyezve, 200 fokon kb. 45 perc alatt sül.
10. A kisült kenyérkéket langyosan vágjuk fel kisebb darabokra, a kenyér és a töltelék melletti résbe nyomjunk kedvenc szószainkból, tömködjünk mellé zöldfűszereket.
Megjegyzés: A hojszin szósz elkészítése
3 ek kókuszcukor, 3 ek szójaszósz, 2 ek szezámolaj, 2 ek almaecet, 2 ek tahini, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 ek édes csiliszósz keverékét tegyük a tűzhelyre és forraljuk fel.
Hűtsük ki és már használhatjuk is.
A hojszin szósz sok hozzávalóból készül, nem is olcsó, de nagyon kiadós, pici kell belőle, függőséget okoz, annyira finom. Egy próbát megér.
Jó étvágyat!
A kenyérben sült vegán kolbász vagy virsli, „hotdog” recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: vegán kolbászok | KENYEREK