Nagyon sokszor, ha kenyérreceptet teszünk fel kipróbálásra az oldalunkra, kérdezitek, hogy kenyérsütőgépben elkészíthetők-e?
Most kipróbáltunk három jól bevált recept alapján készült kenyeret gépben megsütni.
Az első tapasztalat az volt, hogy nagyjából fél kiló liszt az, amivel próbálkozni érdemes, ennyiből viszont, ha jó a recept, hatalmasra nőtt, szépen megkelt kenyér lesz.
Háromféle kenyeret készítettünk:
a kedvenc lisztkeverékünkből, kukoricalisztből és egy rizsliszt + kukoricaliszt keverékből sütöttük a képeken látható kenyereket. Mind a három kenyérre jellemző volt a sütéskor az egész konyhát betöltő, finom kenyérillat, a ropogós héj, a jól szeletelhetőség és az, hogy másnap is finomak és élvezhetők. Jellemzően jóval olcsóbbak, mint bolti lisztkeverékből sült testvéreik, nem is beszélve a készen kapható kenyerekről.
Legjobban a többféle liszt keverékéből készült kenyeret szerettük, ezt lenmagos változatban készítettük el. A képeken is ezekről a kenyérbélbe sült lenmagokról ismeritek fel.
Ezt a kenyeret már többféle, legutóbb zöldfűszeres változatban láthattátok az oldalunkon.
A recept betartásával szinte elronthatatlan és csalhatatlanul jól viselkedett a gépben is. Egy nagyjából 70 dkg-s kenyér sült belőle.
Jól szeletelhető, több napig ehető, nem morzsálódó.
A kenyér hozzávalói
40 dkg lisztkeverék, az alábbi lisztek egyenlő arányú keveréke:
barna rizsliszt
hajdinaliszt
kölesliszt
tápiókakeményítő
2 evőkanál őrölt lenmag
2 evőkanál útifű maghéj
1 csomag szárított élesztő
5 dl víz
1 kávéskanál só
Nézzétek meg a hagyományosan, sütőben sült változatát is.
Zöldfűszeres kenyér kendermagos pesztóval
A második helyen a kukoricalisztből készült kenyér végzett.
A képeken a szép sárga színéről felismerhető. Nagyon jól szeletelhető, szinte elronthatatlan, biztosra lehet vele menni. Napokig ehető, nem morzsálódó, ízletes kenyér.
Hozzávalók
25 dkg kukoricaliszt
2.5 dkg útifű maghéj
0.7 dkg szárított élesztő
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 csipetnyi cukor
4 dl langyos víz
1 púpozott kávéskanál só / ízlés szerint
Nézzétek meg a hagyományosan, sütőben sült változatát is.
Egyszerű hagymás kukoricakenyér
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A harmadik helyen a rizsliszt + kukoricaliszt keverékéből készült kenyér végzett.
Ezt a receptet még nem próbáltuk megsütni máskor. Az előzőeknél kicsit sűrűbb, kevésbé könnyű szerkezetű, de nagyon jóízű kenyér lett belőle, könnyen szeletelhető, ropogós héjú, több napig elálló.
Hozzávalók
25 dkg kukoricaliszt
25 dkg barna rizsliszt
10 dkg tápióka keményítő
5 dkg kókuszzsír
2 ek lenmag
1 tasak élesztő
só
4 dl víz
Elkészítésüket alapvetően a kenyérsütőgép leírása határozza meg.
A mienkbe először a vizet kellett beletenni. Rászórtuk a lisztet.
A liszt közepébe fúrt kis lukba tettük az élesztőt, hogy ne érintkezzen a vízzel.
Az élesztőtől távoli sarokba került a cukor, átlós sarokba a só és a zsiradék.
A gluténmentes kenyereket rapid funkción kell sütni.
A mienken ez a 4. program, 1 óra 52 perc alatt süt kenyeret.
Ha gépben süttök kenyeret - tartsátok be a gyártó által javasoltakat.
Jó étvágyat!
A kenyérsütőgépben sült házi kenyerek recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA