A Bulkshopos fiúk a karantén alatt is gőzerővel dolgoznak, hogy a házhozszállítások időben és rendben legyenek, az eladó lányok a boltokban várják a vevőket, a receptek is készülnek, az élet nem állt meg, igyekszünk.
Az élesztőhiány okozta sokk minket is utolért, rengeteg kovászt készítettünk és többféle gluténmentes, kovászos kenyeret is sütöttünk.
Most a - véleményünk szerint - leginkább sikerült kovászos kenyerünk receptjét osztjuk meg veletek.
Most is - mint mindig - a leginkább bevált, saját magunk készítette lisztkeverékünkből sütöttük a legjobb kenyeret, amely ízletes, a kovászos kenyerekre jellemzően intenzív ízű, jól szeletelhető, több napig ehető, a teljes kiőrlésű kenyerekre jellemző konzisztenciájú, bárkinek nyugodt szívvel ajánlható elkészítésre és fogyasztásra egyaránt.
Megjegyzésként azért hozzáfűznénk annyit, hogy a kovászolás nem véletlenül ment ki a divatból, a képen látható kenyér elkészülési ideje 15 óra, ha van kész kovászunk. Ha nincs kovászunk, akkor 10 nap plusz 15 óra. Viszont gyakran hallani/olvasni, hogy aki egyszer rászokik/kipróbálja a kovászos sütést, az soha többet nem tér vissza az élesztős sütéshez.
Meglátjuk, hogy a karantén végén, a rohanós hétköznapokban is megtartjuk-e ezt a szokásunkat. Mindenesetre egy próbát megér.
A gluténmentes kovász készítésének egy nagyon egyszerű módját a megjegyzéseknél, a poszt végén részletesen leírjuk. Itt most csak azt javasoljuk, hogy készítsetek egyszerre több kovászt, szárítsátok meg, jelentős mennyiségű frusztráló várakozást lehet vele megspórolni.
A kovászos kenyér hozzávalói
8 dkg kovász* (Egy nagyon egyszerű gluténmentes kovászkészítési mód leírását lásd a Megjegyzések címszónál a bejegyzés alatt.)40 dkg lisztkeverék:
10 dkg cirokliszt / hajdinaliszt / zabliszt
10 dkg kölesliszt
10 dkg barna rizsliszt
10 dkg tápióka keményítő
2 kissé púpozott evőkanál útifű maghéj
2 lapos evőkanál őrölt lenmag
1 kávéskanál só / ízlés szerint
5 dl langyos víz
2 evőkanálnyi étolaj
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kovászos kenyér elkészítése
1. A liszteket gondosan mérjük ki, alaposan keverjük és felezzük el. (20 dkg + 20 dkg)2. A liszt felét, 8 dkg kovászt és 2 dl vizet keverjünk el egy tálban, takarjuk le és tegyük félre 6 órányi időre kelni. A liszt másik felét tegyük félre, nagyjából 6 óra múlva, a kenyér összeállításakor lesz csak szükség rá.
3. A kenyér összeállítása előtt bő félórával az útifű maghéjat áztassuk be 3 dl langyos vízbe és hagyjuk állni legalább fél órát, amíg tejesen megkocsonyásodik.
4. A félretett 20 dkg lisztkeverékhez adjuk hozzá az őrölt lenmagot és a sót.
5. Öntsük rá a megkelt kovászt és a megkocsonyásodott útifű maghéjat és alaposan dolgozzuk össze.
Dolgozhatunk a robotgépünk dagasztófejével, mert az összeálló kenyértészta különösen az elején még igen ragacsos. Amikor a tészta jól összeáll, jól formázható, nem ragacsos már, öntsük a felületére az étolajat és dolgozzuk bele azt is a tésztába.
6. Ezt a tésztát tegyük egy kissé kiolajozott tálba és egy órát kelesszük úgy, hogy 20 percenként, tehát egy óra alatt háromszor áthajtogatjuk. A hajtogatáshoz a tésztát a tálból kiöntjük, kézzel gyengéden ellapogatjuk és alulról fel, majd felülről le, majd jobb és baloldalon is behajtjuk, a behajtogatott tésztát kissé gömbölyűre megformázzuk és visszatesszük a tálba továbbkelni. (Ezt ismételjük háromszor).
7. Az utolsó hajtogatásnál a kenyértésztát már a formázóedénybe / kosárba tesszük és türelmünktől függően 6-8 órát / egy éjszakán át kelesztjük, ennyi idő alatt látványosan megduplázódik.
8. A sütőt bemelegítjük 220 fokra.
9. A megkelt kenyeret a formázóedényből egy sütőpapírral bélelt tepsi közepére borítjuk, ilyenkor már nagyon szépen tartja a formáját edény nélkül is.
10. A sütőben 20 percig 220 fokon sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 200 fokra. 45-50 percig sül.
11. Kivesszük a sütőből, a tetejét vízzel kissé beecseteljük, ilyenkor még keménynek tűnik a héja.
Bugyoláljuk be 15 percre, hogy a héja kissé megpuhuljon.
Szeletelés előtt várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
Megjegyzések:
Gluténmentes kovász készítése
Egy jó kovászhoz tulajdonképpen nem kell semmi más - még akkor sem, ha gluténmentes variációt készítünk -, mint liszt, víz és egy edény, a legjobb egy befőttesüveg. Ezeken kívül szükség van kíváncsiságra, kitartásra, rendszerességre, türelemre, hitre, önbizalomra és egyenletes szobahőmérsékletre, ami azért nem árt, ha 24 fok körül van. A sütőtér nagyon is megfelelő hely az egyenletes hőmérséklet biztosítására, persze csak akkor, ha nem felejtkezünk el róla és nem gyújtunk rá egyéb okok miatt.A kovászt legjobb, ha abból a gluténmentes lisztkeverékből indítjuk, amiből majd a kenyeret is sütjük. Mi a Bulkshopban szinte mindig barna rizsliszt, kölesliszt, hajdina vagy cirokliszt és tápióka keményítő egy-egy arányú keverékéből sütjük a kenyerünket, így a kovászunkat is ebből a keverékből indítottuk.
Előre elkészítünk egy nagyobb mennyiségű lisztkeveréket, ebből indítjuk a kovászt és sütjük majd a kenyeret is. (Nagyjából mindegyik lisztből 15 dkg)
Kovászt indíthatunk több befőttesüvegben is egyszerre; ha rászokunk a kovászos kenyérsütésre, mindig lesz érett, erős kovász a hűtőnkben, de meg is száríthatjuk alacsony hőmérsékleten (45 fok), napon, fűtőtesten, aszalógépben az elkészült kovászt, mi mindig szárított kovászból dolgozunk. (Lásd a képet!)
Nos akkor, ha összekevertük a liszteket a kovászhoz, indítsuk a folyamatot.
A befőttes üveg aljába tegyünk 2 dkg gluténmentes lisztkeveréket és keverjük össze 2 dkg vízzel, pihentessük 24 órát, majd a második és harmadik napon is tegyünk hozzá 24 óránként 2 dkg lisztkeveréket és 2 dkg vizet. A jó kovász sűrű, szinte megáll benne a keverőlapát / kanál.
A harmadik naptól - ilyenkor már látszanak a buborékok - 12 óránként keverjünk hozzá 2 dkg lisztkeveréket és 2 dkg vizet. A tizedik napra a kovászunk életerős, buborékos, jellegzetes savanykás illatú. Ezzel már lehet sütni. Az előzőekben leírtak szerint a maradékot a hűtőben tarthatjuk és a következő sütésig négynaponként a hűtőből kivéve megetetjük. Mi nem szoktuk a kovászunkat a hűtőben tartani, hanem megszárítjuk, szárított állapotában majd az előtészta készítéséhez a következő kenyérsütéskor használjuk. (Lásd a képet!)
Jó étvágyat!
A kovásszal készült gluténmentes kenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | PALACSINTÁK