Közelednek a nagy téli ünnepek. Ezekre az alkalmakra készítettünk egy olyan könnyű, omlós sütemény alapreceptet, amely többféle süteményhez is felhasználható, készíthető belőle zserbó, akár könnyen feltekerhető, repedésmentes beigli, apró sütemény, keksz, de akár almás pite is. Elkészítettük az alaptésztát tojásmentes, vegán változatban, nem csalódtunk benne, ugyanolyan könnyen kezelhető süteményalapot kaptunk, mint a tojással készült testvére.
Az alaprecepthez zabpehely és kókuszliszt keveréket használtunk. Ezek a lisztek alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is. A sütemények tésztája és tölteléke is répacukor felhasználása nélkül, eritritol édesítéssel készült.
Vegetáriánusoknak, vegánoknak és azoknak, akik szeretnék a búzalisztet más lisztekkel felcserélni ajánljuk, de a mindenevők is jól járnak, mert a zserbó is és a teasütemény is nagyon finom.
Az alapsütemény elkészítésének költsége hozzávetőlegesen 350-400 Ft
Hozzávalók egy kisebb tepsi zserbóhoz
2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) zabpehelyliszt2 nagy evőkanál kókuszliszt
2 evőkanál útifű maghéj
2 evőkanál őrölt lenmag 4 evőkanál vízben áztatva
2 evőkanál eritritol
1 nagy evőkanál kókuszzsír
1 csipet só
lekvár és 15 dkg őrölt dió a töltelékhez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A zserbó elkészítése
1. Első lépésként a tepsink aljával megegyező méretű sütőpapír darabokat vágjunk le. (3-4 darab), ezeken fogjuk a süteménylapokat a tepsi méretére nyújtani.2. A vegán változat elkészítése:
Áztassunk be két evőkanál őrölt lenmagot 4 evőkanál langyos vízben és amikor megkocsonyásodott használjuk úgy, mintha tojás lenne. Tehát a száraz hozzávalók és a zsír elmorzsolása után adjuk a tésztához és gyúrjunk vele tésztacipót.
3. Nyújtsuk el az első tésztalapot és papírostól helyezzük el a tepsibe, kenjük be jó alaposan baracklekvárral, szórjunk rá pazarló módon darált diót.
4. Nyújtsuk el a többi tésztalapot. A tésztalapokat a papír segítségével egyenként fordítsuk rá a megkent, megszórt lapokra, a ráfordítás után húzzuk le róluk a papírt.
5. A rétegzett zserbót szurkáljuk meg.
6. A mienk előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben sült 30 percig.
Készítsünk az alaptésztából teasüteményeket, kekszet is.
A teasütemény elkészítésének hozzávalóit, az elkészítés módját a receptek között Zabpehely és kókuszlisztből készült teasütemény címen külön is közöljük.
A kekszek elkészítése
1. Készítsük el az alaprecept alapján a tésztát.2. Nyújtsuk el, ízlésünknek megfelelően és igény szerinti vastagságban.
3. Szúrjunk belőle kerek lapocskákat (csillagokat, virágokat).
4. Rövid ideig süssük őket előmelegített sütőben, de csak kb. 10-15 percig, amíg az aljuk megsül, ne várjuk meg, amíg a tetejük megbarnul, ne szárítsuk ki a kekszeket. Mi olvasztott csokiba mártottuk az egyik felüket, de lekvárral is összeragaszthatjuk őket.
Jó étvágyat!
A Nagyon könnyen elkészíthető zserbó recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | MUFFINOK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA