Ebben az új receptünkben a Bulkshop két új termékét, a banánvirág konzervet és a gluténmentes* rizsmorzsát próbáltuk ki.
Mind a kettő nagy örömünkre szolgált. A banánvirág konzerv - a jackfruit után - egy újabb, nagyon finom, sokoldalúan felhasználható, nagyon ízletesen elkészíthető húsalternatíva. És végre egy igazán fantasztikus, gluténmentes morzsa, amelyben ropogósan pirosra sülnek a rántott ételek, mégpedig úgy, hogy a sütéskor nem szívja teli magát olajjal.
A konzervben lévő gyümölcshúsok és a morzsa szinte kínálta magát, hogy valamilyen „rántott” ételt készítsünk belőle. Végül is kicsit nosztalgiázva is, a csirkemellre emlékeztető rántott szelet mellett döntöttünk.
Az ételt elkészítésre nem csak vegánoknak és gluténkerülő táplálkozást folytatóknak ajánljuk, mert nagyon finom, a mindenevők megelégedésére is szolgál majd.
Ízesítése rajtunk, kreativitásunkon is múlik.
A banánvirág konzerv nem drága, egy közepes méretű 510g-os konzervdobozban 3 embernek elegendő mennyiségű alapanyag van. Nagyjából 1200 forintból három embernek bőségesen elegendő rántott feltétet, húspótló ételt készíthetünk.
A rántott bunda elkészítéséhez tojás helyett lenfehérjét használtunk, természetesen a csicseriborsókonzerv leve is nagyon jó, de mi jobban szeretjük a lenfehérjét - mindig tartunk is a hűtőben - mert szerintünk legalább olyan jó a kötő, ragasztó képessége, mint a tojásé, könnyen előállítható, olcsó, korlátlanul rendelkezésre áll. Gyakran használjuk süteményekben, habok, habos krémek készítésére is. Ezért is részesítjük előnyben, mert nem tudunk annyi csicseriborsót megenni, amennyit a leve miatt leszűrünk. Csak gyűlik a félretett borsó a mélyhűtőben, a levének már híre hamva sincs.
A lenfehérje elkészítése nem nehéz, a poszt végén megadjuk az elkészítés módjának linkjét is.
Hozzávalók
1 banánvirág konzerv
3 nagy evőkanál csicseriborsóliszt / liszt, ha nem kell, hogy gluténmentes legyen
1 nagy evőkanálnyi lenfehérje / 3-5 evőkanál aquafaba (főtt csicseriborsólé, konzervlé)
1 kávéskanál asafoetida fűszer / fokhagymapor + hagymapor
1 evőkanálnyi szójaszósz
1 mokkáskanál paprikapor
1/2 kávéskanál kurkuma
csipetnyi őrölt fekete bors
1 mokkáskanál fekete só (ha van ilyenünk)
alkoholmentes sör vagy víz a hígításhoz
1 bögre rizsmorzsa
2 deciliter étolaj a kisütéshez
*(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
Elkészítés
1. Szűrjük le és papírtörlővel szárogassuk le a banánvirág darabokat.
2. Készítsük el a panírozó masszát. A csicseriborsólisztet, a lenfehérjét vagy, ha auqafabát haszálunk azt, a szójaszószt és a fűszereket nagyon alaposan, csomómentesen keverjük el. Hígítsuk annyi vízzel, esetleg alkoholmentes sörrel, hogy sűrű panírozó masszát kapjunk.
3. A leszűrt banánvirágokat is és a kész panírmasszát is jó, ha egy fél órára a hűtőbe tesszük. A jéghideg panírban a jéghideg „hús” sokkal ropogósabbra fog sülni.
4. A lehűlt banánvirágokra öntsük rá a lehűlt panírozómasszát és alaposan forgassuk össze őket, formálgassunk a kezünkkel vagy a forgatóeszközünkkel csinos, kerekded szeleteket, ügyelve arra, hogy a panírozómassza a legkisebb résbe is elérjen, a virágszeletek jól átitatódjanak.
5. Emeljük át a szeleteket a kikészített rizsmorzsába, formálgassuk tovább a szeleteket, itt a rizsmorzsában nyerik majd el végső alakjukat.
6.Forró és bő olajban süssük pirosodásig. A rizsmorzsa nem vesz fel sok olajat, ha mégis kevesebb olajban szeretnénk sütni, sütőpapírral bélelt, kiolajozott tepsiben is megsüthető. Ez esetben viszont a szeletek tetejét is fújjuk le olajjal.
A lenfehérje elkészítését lásd: Lenmagtojás készítése
Jó étvágyat!
A „rántott csirkemell” banánvirágból, rizsmorzsa bundában recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.