A képeken látható, rizspapírba csomagolt, ropogós zöldségételt kétféleképpen is elkészítettük, natúr módon csomagolva és olajban kisütve is. Nagyon finom lett mind a kettő, de nekünk a kisütött változat ízlett jobban. A megpirult, imitt-amott ropogós rizspapír-burkolat egyszerűen tökéletes. Tudjuk, sokan közületek zsírszegény, alacsony kalóriájú ételeket fogyasztanak – aminek ez a tekercs olajban kisütés nélkül tökéletesen megfelel – nekik elkészítettük a natúr változatot. Igyekeztünk egyszerű hozzávalókból ízekben gazdag, ropogós állagú zöldségtölteléket készíteni. Ha még nem csináltatok ilyen ételt, okvetlen próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.
A zöldségek csomagolásához válasszatok nagyméretű rizspapírt, azzal könnyebben és biztosabban lehet dolgozni, kényelmesen lehet bele csomagolni. (A Bulkshopban pontosan ilyen kapható.)
A zöldségtekercs hozzávalóit, fűszerezését ti magatok is variálhatjátok, változtathattok rajta, elhagyhattok az általunk javasoltakból és hozzá is tehettek. Semmit nem kell patikapontossággal kimérni, ez egy kreatív, nagyon finom, akár személyhez igazítható étel.
Hozzávalók 4 nagyobb tavaszi tekercshez
4 nagyméretű rizspapír2 közepes nagyságú sárgarépa
1 kisebb cukkini
1 nagy marék mirelit vagy friss borsó / mirelit szemes kukorica
1/4 fej káposzta
3-4 szál új hagyma / póréhagyma / 1 közepes fehér hagyma
1 maréknyi sózott, pörkölt, durvára tört kesudió / földimogyoró
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál étolaj
2 evőkanál tamari (szójaszósz)
1 kis facsarásnyi citrom
1-1.5 dl olaj a sütött változathoz
1 lapos kávéskanál kínai öt fűszerkeverék / más fűszerkeverék, amit szerettek
akik az erős ízeket kedvelik tehetnek bele csilit
passzol hozzá a friss bazsalikom, koriander vagy ezek kevés szárított változata
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A tavaszi tekercs elkészítése
1. A zöldségeket vágjuk hosszabb csíkokra (julienre). Nem kell túlságosan elaprózni, mert a párolásnál ropogósak kell maradjanak, ha nagyon elaprózzuk a zöldségeket, könnyen túlpuhulnak.2. A serpenyőbe az olajon, nagy lángon, lendületes keveréssel pirítsuk, de ne puhítsuk meg a répát, cukkinit, borsót, káposztát. Éppen csak addig pirítsuk, amíg a zöldségek egy picikét összeesnek, átmelegszenek. Közben facsarjunk rá kevés citromlevet.
3. Tegyük hozzá a választott fűszereket, keverjük bele a szétnyomott fokhagymát, tegyük hozzá a szójaszószt és keverjük össze alaposan, nagy lángon.
4. Vegyük le a serpenyőt a lángról és most keverjük bele az újhagymát és a durvára tört kesudiót. Ha nem újhagymával dolgozunk, akkor a pirításkor kissé pároljuk meg a választott hagymát is.
5. A rizspapírokat kézmeleg vízbe áztassuk be és gyöngéden puhítgassuk meg.
6. Helyezzük egy vágódeszkára / tányérra és töltsük meg. Fa alapon könnyebb vele dolgozni, mint tányéron, kevésbé ragad. Ha az olajban kisütött változatot készítjük, kevesebb tölteléket halmozzunk a rizslapra, hogy sokszorosan tudjuk felcsavarni. Ha több rétegben hengergetjük rá a töltelékre a rizspapírt, strapabíróbb lesz, nem lukad ki a serpenyőben sütés közben, könnyedén meg lehet fordítani.
Ha natúr, sütés nélküli változatot készítünk, nagyvonalúbban bánhatunk a töltelék mennyiségével.
A töltés mikéntjéhez lásd a képeket!
7. A sütött változathoz melegítsünk 1 ujjnyi olajat a serpenyőben és forró olajban süssük ki a tekercseket mind a két oldalukon.
8. Tálaljuk.
Jó étvágyat!
Az egyszerű, hagymás kukoricakenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA