Vendégségben járt nálunk egy ismerős lány. Gluténmentes, vegán étkezésről beszélgettünk.
Miért nem lehet az üzletekben búzalisztmentes tortillát venni? Mit lehet quinoából - amit nagyon szeret - köreten, salátán kívül készíteni, mert azt már nagyon unja.
A két téma párosításából végül is összehoztunk egy tortillát és egy belőle készült chipset. Nagyon jól sikerült, mi különösen chips formátumban szerettük.
A tortilla elkészítéséhez quinoalisztet készítettünk a kávédarálónk segítségével. Könnyedén, pillanatok alatt, két tartálynyi quinoa megdarálásával őröltünk egy bögre lisztet. Nem kellett a darálót agyonfárasztani.
Az elkészítéséhez, nyújtásához kell egy kis gyakorlat, de igyekszünk néhány tanáccsal megkönnyíteni nektek. Adunk ötletet egy bonyolultabb, de látványosabb és egy nagyon egyszerű elkészítési módhoz.
A quinoás tortilla és chips hozzávalói
1 bögre (2,5 dl) quinoaliszt (quinoa)2 evőkanál barna rizsliszt / rizsliszt
1 kávéskanál olíva olaj
fél bögre forró víz
1 kávéskanálnyi só / ízlés szerint
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A quinoás tortilla és chips elkészítése
1. A hozzávalókból gyúrjunk majd, ahogy hűl a tészta, egy összeálló tésztát, amit negyedeljünk el, formáljunk belőle golyóbisokat. A tészta jól formázható, inkább kicsit kemény legyen, mert a puha tésztát nehezebb elnyújtani.2. A látványosabb, de kicsit nehezebb nyújtási mód (lásd a képeket is):
Vágjunk ki sütőpapírból két, a palacsintasütőnkkel arányos körlapot. Két körlap között nyújtsuk el a tésztát. Nagyon gyengéden, a nyújtófával éppen csak érintve formáljunk a papír alatt egy körlapot.
A felső papírlapot óvatosan húzzuk le a kinyújtott tésztáról.
Az alsó lapot a tésztával együtt emeljük fel és fordítsuk bele a palacsintasütőbe. Ekkor, amikor már a tészta a palacsintasütőben van, húzzuk le róla gyengéden a papírlapot.
FONTOS: Ha a tészta a papírlaphoz ragad, az azt jelenti, hogy a gyúrt tésztánk kissé puha, nedves, gyúrjuk át újra úgy, hogy adunk még hozzá lisztet. Lehetséges az is, hogy a nyújtófával túlságosan beledöngöltük a papírba. Nagyon óvatosan, inkább csak simogatva nyújtsuk a tésztát. Biztosabban leválik a tészta a papírról, ha egy leheletnyi olajat fújunk, kenünk alá (lásd: olaj / ecet spray-nket)
Süssük a tortilla mindkét oldalát közepes lángon, száraz serpenyőben, egy-két percig.
3. Egyszerűbb kivitelezés:
Több, apróbb gombócot készítsünk a tésztából. A két tenyerünk között formáljunk belőlük tenyérnyi vagy kicsit nagyobb lapokat és ezeket süssük ki. Így kisebb tortillalapokat kapunk ugyan, de biztosabb az eredmény. Közepes lángon süssük meg mind a két oldalukon száraz serpenyőben.
4. A tortillákat még melegen össze lehet hajtani, ha mégis megrepednének, nincs semmi probléma, ez esetben vágjuk őket ketté, négyfelé és úgy tálaljuk. Mi így szerettük a legjobban.
5. Chips készítés:
A kisült tortillákat vágjuk ollóval vagy késsel kisebb darabokra és egy papírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben süssük 5-10 percet. Vigyázzunk rá, ne égjen meg. A sütőből kivéve még szilárdulnak, nem kell őket zörgős szárazra tikkasztani.
Korábbi tortilla és quinoa receptek:
Quinoa egytálétel fűszeres csicseriborsóval
Mexikói spenótos tortilla és chips gluténmentes vegán változatban
Feltekerhető vegán gluténmentes szuper olcsó lentortilla
Jó étvágyat!
A tortilla és chips quinoából recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA