A képeken látható pite tésztáját zabpehelyből készítettük.
A Bulkshopban kapható gluténmentes változatban is zabpehely, a gluténintoleranciával küzdők készítsék el abból.
Igazi nyáreleji sütemény, hiszen most érik a meggy, de elkészíthető akár cseresznyével is, nagyon finom nyári alma vagy körtetöltelékkel is.
A receptben ismertetett pitetészta alkalmas más piteszerű sütemények kérgéhez is. Elkészítése nagyon egyszerű, bármikor megismételhető, ha tartunk otthon zabpelyhet. Gyakorlatilag elronthatatlan, mindig biztosra lehet vele menni.
A meggyes pite hozzávalói
2 bögre (2,5 dl-es) apróbbra őrölt zabpehely vagy 1 bögre zabpehely + 1 bögre zabpehelyliszt
2 evőkanál szilárd kókuszzsír / 1/4 növényi margarin
2-3 evőkanál kókuszcukor / barna cukor / eritritol / más cukor, cukorpótló
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 mokkáskanál fahéj / 1 kávéskanál kínai ötfűszer
Hozzávalók a töltelékhez
70 dkg meggy / lehet több
3-4 evőkanál kókuszcukor / barna cukor / eritritol / más cukor, cukorpótló
1 púpozott evőkanálnyi kukoricakeményítő / más keményítő
2 kávéskanál agaragar
NÉZZ KÖRBE A WEBSHOPBAN (KATT IDE)»»»
Elkészítés
1. A meggyet magvazzuk ki, keverjük össze a cukorral és az agaragarral. Forraljuk együtt néhány percig.
2. Egy kisebb tálkában nagyon kevés vízzel keverjük simára a keményítőt és folyamatos keverés mellett adjuk a forrásban lévő meggyhez. Forraljuk össze, várjuk meg, amíg besűrűsödik.
3. Tegyük félre hűlni.
4. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő 180 fokra.
5. A zabpelyhet őröljük meg durvára a kávédarálóban vagy az aprítógépben. Ne őröljük lisztté, maradjanak benne darabos pelyhek is. Azt is megtehetjük, hogy zabpelyhet vegyítünk össze zabpehelyliszttel, így az elkészülő tészta konzisztenciája hasonló lesz az őrleményből készültéhez.
6. A megőrölt zabpehellyel keverjük el a cukrot, sót, fűszereket, morzsoljuk el benne a zsiradékot és dolgozzuk bele a sütőport.
Könnyen morzsálódós, de ujjal összecsippenthető tésztaféleséget kapunk, amelynek 2/3-ad részét nyomkodjuk bele egy kisebb tepsi aljába (pl: 20×28 cm).
7. Terítsük el rajta a hűlőfélben lévő lekvárt, szórjuk meg a zabpelyhes keverék maradékával.
8. Süssük együtt 25-30 percig.
Nem kell aggódnunk, hogy nem sül meg, mert a hozzávalók szinte nyersen is ehetők, viszont finom, ropogós, omlós kérge lesz, ha elegendő ideig sütjük.
9. Hűtsük ki a kész süteményt, mert hidegen nagyon jól szeletelhető.
Jó étvágyat!
A zabos, meggyes pite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Tovább a főzőtanfolyamokhoz