Barion Pixel

Zabos, spenótos palacsinta napraforgós krémsajttal töltve recept

   
A zabpalacsinták királynője ezúttal sós változatban, olcsón, spenóttal dúsítva, napraforgómag sajttal töltve, egészségesen elkészült nálunk. Pontosabban megsütöttük, megettük, szerettük.

Főszerepben a zab
Vegetáriánus, gluténmentesen elkészíthető főétel

Okvetlen süssetek ilyet, jó sok fokhagymával/fokhagymaporral az igazi, fenséges, akár ünnepi eledel is lehet. Mutatós, szépen tálalható, laktató.

Az ötlet onnan eredt, hogy nem tudtunk ellenállni a piacon a frissen megjelent spenótnak. Nem akartunk egy ilyen pazar, "első bálos" leveles zöldségből egyszerű főzeléket készíteni, gondoltuk valami rangosabb, méltóbb étel készítésére használjuk. Legyen palacsinta. Zabpalacsinta. Nálunk most újra virágkorát éli a zab, ő ugyan nem első bálozó, viszont sohasem lehet csalódni benne. Szerintünk nagyon jól sikerült a párosítás és a belőle készült étel is.

A recept nem igényes, nem feltétlen kell elhalasztani az elkészítését, ha nincs pontosan fél kiló spenótunk, nem kell a zabpehelylisztet sem kimérni, ahogy a régi öregek mondták, mindent rakhatunk bele csak úgy „formán-formán”. Mármint érzésre. Mi leírjuk, hogy mi nagyjából hogyan és milyen mennyiségekből készítettük, de ez nem szentírás, inkább ötletadó vázlatos recept.

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)

Hozzávalók 8 -10 darab palacsintához

0.5 kg spenót / 1 csomag mirelit is jó, de ne csepegtessük le
3 tojás
8 evőkanál zabpehelyliszt
1 púpos kávéskanál fokhagymapor / 4-5 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál
1 csomag valamilyen növényi tejszín / növényi tej
kókuszzsír a sütéshez



Elkészítés

1. Forraljuk fel a spenótot éppen csak egy kevés, 1 dl-nyi vízben.
2. Minden hozzávalót tegyünk a turmixgépbe vagy egyszerűen habverővel keverjük össze.
Sűrű, de még folyékony, a serpenyőben jól elteríthető tésztát kell kevernünk. Ha túl sűrűnek ítéljük adjunk még hozzá vizet vagy növényi tejet.
Ha hígnak ítéljük tegyünk még bele 1-2 kanál zabpehelylisztet.
3. FONTOS: Nagyon lassan süssük meg a palacsinta alsó felét. Lazítgassuk és csak akkor fordítsuk meg, ha már aranybarna foltos, ha a serpenyőben ide-oda tudjuk csúsztatgatni. Ha türelmesek vagyunk, könnyedén meg tudjuk fordítani, nem szakadós. Megfordítás után viszont csak pár pillanatig süssük, egyrészt nem igényel többet, másrészt ez az oldal gyönyörű élénk zöld marad így.
4. Töltéskor a sültebb oldalára halmozzuk a tölteléket, akkor a gyönyörű, zöldebb oldal kerül kívülre, ételdekorációs látványnak sem akármi.

Hozzávalók a napraforgósajtos töltelékhez

1 bögre áztatott napraforgómag
1 kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál tápiókaliszt
1.5 evőkanál inaktív étkezési élesztő
1 lapos kávéskanál  (vagy ízlés szerint)
1 kávéskanál almaecet
2 kávéskanál folyékony füst vagy füstölt paprika
3/4 csésze meleg víz

Elkészítés 

1. Előző este áztassuk be a napraforgómagot vagy 1 órányi időre áztassuk forró vízbe.
2. Minden hozzávalót tegyünk bele a turmixba és turmixoljuk simára.
3. A turmixból öntsük át egy serpenyőbe és állandó keverés mellett melegítsük addig, amíg a tápiókaliszttől besűrűsödik.
4. Ha túlságosan sűrűnek ítéljük, tegyünk még hozzá kevés vizet vagy növényi tejet.
5. Töltsük meg vele a palacsintákat.
Az elkészült napraforgó krémsajt kenyérre kenve is kitűnő.

Jó étvágyat!




A zabos, spenótos palacsinta napraforgós krémsajttal töltve recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.

 

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.