Magyarországon néhány termelőtől lehet beszerezni, néha a szupermarketek polcain is megtalálható frissen, de gyakoribb az, hogy szárított, csomagolt formában jutunk hozzá. Egy ideje a Bulkshop is felvette kínálatába.
Nemrégiben egy szendvicskrémet készítettünk belőle, a receptjét meg is osztottuk veletek:
Shiitake gombakrém recept
Ezúttal egy különleges, ízletes, laktató krémlevest készítettünk, amelynek az ötletét a Nosalty oldaláról merítettük.
A leves különlegességét - a nem szokványos gombán kívül - a beleturmixolt goji bogyó adja, amely a levest valóban nem mindennapivá, különlegessé, nagyon jóízűvé teszi. A goji bogyó szintén nagyon értékes szuperfood, ezzel a levessel eggyel több alkalom a fogyasztására. A goji bogyó jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben: Goji bogyó a tökéletes táplálék
A shiitake gombakrémleves hozzávalói 4 fő részére
12 fej shiitake gomba, egy éjszakára beáztatva, felcsíkozva1 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma / 1 kávéskanál fokhagymapor
2-4 cm-nyi friss gyömbér / 1 kávéskanál gyömbérpor
1 nagyobb, de nem hatalmas édes burgonya felkockázva
1-1.5 liter zöldség alaplé
1 nagyobb löttyintésnyi étolaj
2 evőkanál goji bogyó beáztatva + néhány szem a díszítéshez
só, bors, esetleg csili, zöldfűszerek a díszítéshez
Hozzávalók a krumpligombóchoz
2 közepes nagyságú, főtt, tört krumpli
1-2 evőkanál rizsliszt
só
(A gluténintoleranciával küzdők használjanak garantáltan gluténmentes hozzávalókat.)

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A shiitake gombakrémleves elkészítése
A leves elkészítése:1. Készítsünk zöldség alaplevet: 2 evőkanálnyi sótlan ételízesítőt 1-1.5 liter vízben főzzünk néhány percig, majd szűrjük le. A kiszűrt zöldségek egy részét tartsuk meg a rizsgombóchoz.
2. A goji bogyókat alaposan mossuk meg folyó vízzel, majd éppen csak annyi meleg, de nem forró vízbe áztassuk be, amennyi ellepi.
3. A hagymákat és a gyömbért pároljuk meg.
4. Míg a hagyma párolódik vágjuk csíkokra a megázott gombát. (A szárát dobjuk ki, mert úgysem fő meg). Tisztítsuk és vágjuk kockára a batátát (édesburgonyát).
5. Ha a hagymák megpárolódtak, dobjuk rá a gombát és az édesburgonyát, öntsük fel 1-1.5 liternyi zöldség alaplével. Sózzuk, fűszerezzük.
Főzzük addig, amíg az édesburgonya megpuhul.
6. A megfőtt levest turmixoljuk meg úgy, hogy hozzátesszük a megázott goji bogyókat is. Néhány goji bogyót tegyünk félre a díszítéshez. A leves a turmixolás után sűrű lesz, az állás/hűlés során továbbsűrűsödik. Hígítsuk tovább vízzel, zöldséglével, aszerint, hogy hány főre akarjuk tálalni.
7. A gombóc elkészítése:
A főtt, tört, kihűlt krumplihoz adjunk egy evőkanálnyit a zöldség alaplé készítésekor félretett zöldségekből. Adjuk hozzá a rizslisztet. Pontosan olyan állaga legyen, mintha búzalisztes testvérét készítenénk. A gombócokat főzzük ki. Tegyük a leves tetejére.
8. Díszítsük fel a levest zöldekkel, goji bogyóval. Tegyük hozzá a gombócokat.
Jó étvágyat!



A shiitake gombakrémleves rizslisztes krumpligombóccal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: LEVESEK | PIZZÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA